Hallitusta kritisoivat herkästi vankilaan Ruandassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hallitusta kritisoivat herkästi vankilaan Ruandassa

Human Rights Watchin mukaan hallitus ei Ruandassa hyväksy kritiikkiä, vaan tuomitsee toisinajattelijat vankilaan politisoituneissa oikeudenkäynneissä.

Ruandan hallitus käyttää mielivaltaisesti vuonna 2008 asetettua kansanmurhia estämään säädettyä lakia vaientaakseen kritiikin hallitusta kohtaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Järjestön mukaan hallituspuolue RPF:n kansanmurhan aikaisista rikoksista hutuja vastaan puhuvat joutuvat maassa herkästi syytteeseen.

Viime kuussa maan oppositiojohtaja Victoire Ingabire tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen hallituksen vastaisesta salaliitosta ja kansanmurhan kieltämisestä. Human Rights Watch pitää oikeudenkäyntiä poliittisesti latautuneena ja epäoikeudenmukaisena.

"Syytteet kuvaavat hallituksen haluttomuutta sietää kritiikkiä ja hyväksyä oppositiopuolueita demokraattisessa yhteikunnassa", sanoo järjestön Afrikan johtaja Daniel Bekele.

Ingabire pitätettiin alun perin vuonna 2010, jolloin häntä syytetiin muun muassa terroristitoiminnasta ja kansan yllyttämisestä valtiota vastaan. Human Rights Watchin mukaan jo ennen oikeudenkäyntiä hallituksen virkamiehet antoivat julkisuuten lausuntoja, joissa Ingabireä pidettiin syyllisenä. Järjestö on saanut myös viitteitä siitä, että todistajia uhkailtiin ja jopa kidutettiin oikeudenkäynnin aikana.

Sananvapaus on Ruandassa Human Rights Watchin mukaan äärimmäisen rajoitettua. Maassa ei ole toimivia oppositionpuolueita, vaan poliittista kenttää hallitsee pääpuolue RPF. Kriittisiä näkemyksiä ilmaisevat toimittajat ja kriitikot joutuvat herkästi pidätetyiksi.

Human Rights Watchin mukaan Ruandan oikeuslaitoksessa on tehty myönteisiä uudistuksia, mutta niitä on heikentänyt oikeuslaitoksen politisoituminen. Ruandan oikeudjärjestelmä ei ole järjestön mukaan riippumaton ja tuomarit, syyttäjät ja todistajat ovat altiita hallituksen painostukselle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia