Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon
Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
YK:ssa keskusteltiin viime syksynä tautien ehkäisemisestä. Guineanmato kuuluu niin sanottuihin laiminlyötyihin trooppisiin sairauksiin. Siitä saatetaan päästä pian kokonaan eroon. Kuva: Manuel Elias / UN Photo.
Maailmalla raportoitiin viime vuonna vain 28 ihmisessä olevaa guineanmatotartuntaa. Vuonna 2017 tapauksia oli 30, vuonna 1986 puolestaan peräti 3,5 miljoonaa.
Asiasta kertoo yhdysvaltalainen Carter Center -järjestö, joka on johtanut yli 30 vuoden ajan maailman pyrkimystä eroon taudista. Nyt maaliviiva häämöttää jo suhteellisen lähellä, sillä viime vuonna tautitapauksia löytyi ihmisiltä enää kolmessa maassa.
”Nämä eivät ole vain lukuja, nämä ovat ihmisiä. Siksi kymmenet tuhannet vapaaehtoiset, tekniset neuvonantajat ja henkilökunta työskentelevät tuhansissa kylissä löytääkseen ja eristääkseen viimeisimmät tapaukset tästä viheliäisestä taudista ja näyttävät ihmisille, miten päästä siitä kokonaan eroon”, kertoo guineanmadon poistamiseen tähtäävää ohjelmaa johtava Adam Weiss tiedotteessa.
Guineanmato on trooppinen loistauti, josta uskotaan olevan maininta jo Vanhassa Testamentissa. Vain seitsemän maailman maata ei ole saanut sertifikaattia, joka todistaa sen olevan täysin vapaa taudista. Se tarttuu yleensä guineanmadon toukkien saastuttaman veden välityksellä. Toukka kasvaa ja lisääntyy ihmisen ruumiissa. Noin vuoden kuluttua naaraspuolinen mato tulee esiin ihmisen ihosta kivuliaan rakon kautta. Kun ihmiset viilentävät kipujaan vedessä, madot pääsevät jälleen lisääntymään.
Tauti on harvoin tappava, mutta se voi tehdä ihmisestä toimintakyvyttömän viikoiksi tai kuukausiksi.
Guineanmatoon ei ole olemassa rokotetta tai lääkettä. Eroon pääseminen on kuitenkin suhteellisen yksinkertaista, sillä se vaatii lähinnä valistusta siitä, miten vettä suodatetaan ja miten potilaat pidetään pois vesilähteiltä. Maailman terveysjärjestö (WHO) kumppaneineen on tehnyt töitä vuodesta 1981 alkaen taudin taltuttamiseksi.
Carter Centerin mukaan viime vuoden tapauksista 17 havaittiin Tšadissa, kymmenen Etelä-Sudanissa ja yksi Angolassa. Tšadissa tauti tarttui poikkeuksellisesti yleensä raakojen tai huonosti kypsennettyjen merenelävien kautta. Viralliset luvut vahvistetaan maaliskuussa.
Edistysaskeleista huolimatta asiantuntijat ovat huomauttaneet, että tautia esiintyy yhä paljon eläimillä. Esimerkiksi Tšadissa havaittiin guineanmato viime vuonna yli tuhannella koiralla. Lisäksi niitä ihmisten yhteisöjä, joissa tautia vielä esiintyy, on vaikea tavoittaa, sillä usein kyse on konfliktialueiden tai syrjäseutujen asukkaista, jotka ovat usein myös hyvin köyhiä.
Guineanmadosta eroon pääseminen olisi verraten harvinaista. Vain yksi tauti, isorokko, on saatu poistettua maailmasta kokonaan, ja guineanmato olisi ensimmäinen loistauti, josta päästäisiin eroon kokonaan.
WHO:n tavoitteena on tällä hetkellä päästä eroon guineanmadon lisäksi myös poliosta sekä vaapukkasyylätaudista.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia