M-rokkorokotukset aloitettiin Kongossa – Tartuntoja Afrikassa tänä vuonna yli 35 000
Kongo on saanut ensimmäiset 265 000 rokoteannosta. Unicef muistuttaa, että pelkkä rokottaminen ei riitä, vaan tärkeää on myös lisätä oikeaa tietoa taudista.
- Kuva: Focal Foto / CC BY-NC 2.0 DEED.
Kongon demokraattisessa tasavallassa on aloitettu ensimmäisten m-rokkorokotteiden antaminen. Rokottaminen aloitettiin lauantaina maan itäosissa sijaitsevassa Pohjois-Kivun maakunnassa. Lähipäivinä rokottamista oli määrä laajentaa muihin maakuntiin.
Maa vastaanotti syyskuussa 265 000 rokoteannosta Euroopan komissiolta, Yhdysvalloilta ja rokoteallianssi Gavilta.
Rokotetta annetaan etenkin terveysalan työntekijöille, tartunnan saaneiden kontakteille ja näiden kontakteille sekä muille riskiryhmille.
”Rokotekampanjan alkaminen on erittäin tervetullutta kehitystä ja se tarkoittaa, että olemme askeleen lähempänä epidemian loppua. On kuitenkin korostettava, että rokotteet ovat vain yksi väline. Yhtä tärkeää taudin ehkäisemisessä on antaa ihmisille oikeaa tietoa oireista ja siitä, mitä tehdä, jos he sairastuvat, ja parantaa terveydenhuollon rakenteita ja kouluja tartuntojen ehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi”, muistuttaa Unicefin Kongon edustaja Grant Leaity tiedotteessa.
Aiemmin apinarokkona tunnettu m-rokko on isorokolle sukua oleva virustauti, joka tarttuu kosketuksen kautta, aiheuttaa muun muassa kuumetta, päänsärkyä ja kivuliaita rakkuloita ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Afrikan tautienehkäisyvirasto sekä Maailman terveysjärjestö (WHO) julistivat m-rokon globaaliksi terveysuhaksi elokuussa.
14:ssä Afrikan maassa on tällä hetkellä meneillään aktiivinen m-rokkoepidemia. Tartuntaepäilyjä on ollut tänä vuonna yli 35 000 ja tautiin on kuollut ainakin 996 ihmistä. Lähes 90 prosenttia tartunnoista ja 100 prosenttia kuolemista on rekisteröity juuri Kongossa. Lisäksi tartuntoja on paljon esimerkiksi Burundissa ja Nigeriassa.
Rokotteen jakaminen tautiin on ollut hidasta, sillä valmistajia on vähän ja valmiita rokotevarastoja on ollut lähinnä teollisuusmailla.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on vedonnut lisärahoituksen saamiseksi, jotta m-rokon leviäminen pakolaisiin voidaan välttää. Pakolaisten on muita vaikeampi saada terveyspalveluita ja suojautua taudilta. Esimerkiksi Pohjois-Kivun tartunnoista kolmannes on juuri maan sisäisten pakolaisten leireillä. Afrikassa on kolmannes maailman pakolaisista, ja monet heistä elävät m-rokon kanssa kamppailevissa maissa, UNHCR muistutti syyskuussa.
Epidemia näyttää viime viikkoina hieman laantuneen Kongossa ja pahentuneen Burundissa. Trendiä pitää kuitenkin Kongossa tulkita varauksella, sillä testaus on rajallista, WHO sanoo tuoreessa tilannekatsauksessaan (pdf).
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia