Helsinki-konferenssi pohtii globaalia demokratiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Helsinki-konferenssi pohtii globaalia demokratiaa

Vuonna 2003 Tansanian ja Suomen hallitusten aloitteesta käynnistynyt Helsinki-prosessi huipentuu 7.-9.9. pidettävään Helsinki-konferenssiin, jossa on mukana hallituksia, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä. Konferenssin ohella järjestetään lukuisia oheistapahtumia. maailma.net on koonnut Helsinki-konferenssin ja sen oheistapahtumien uutisointia.

Ystävämaat sitoutuvat Helsinki-prosessiin / global.finland
Ministerit ja heidän edustajansa Helsinki-prosessin ystävämaista kokoontuivat aamiaiskokoukseen perjantaina 9. syyskuuta Finlandia-talolla. Kokouksessa ministerit vahvistivat tukensa Helsinki-prosessille ja sitoutumisensa sen seurantatoimiin.
Lue lisää

Helsinki-prosessi: Globalisaatio laajentaa naisten elinpiiriä - hyvässä ja pahassa / Kehitysyhteistyön palvelukeskus
Kehitysmaissa nainen joutuu usein tekemään ilmaiseksi sen, mikä kuuluisi yhteiskunnan vastuulle, todettiin Helsinki-konferenssin Femme globale - Raha puhuu, puhuvatko naiset? -seminaarissa 7.9. Naisten ansiotyössä käynti on laajentunut, mutta he vastaavat edelleenkin muun muassa lapsista ja sairaista sekä veden ja polttopuiden hankkimisesta.
Lue lisää

Helsinki-konferenssi: Vaihtoehtoiset kehitysrahoituksen muodot raakileen asteella / Kehitysyhteistyön palvelukeskus
Perinteisen kehitysrahoituksen rinnalle tarvitaan uudenlaisia rahoituksen muotoja, mutta avoimia kysymyksiä on kuitenkin vielä enemmän kuin vastauksia. YK:n talous- ja sosiaaliosaston (DESA) johtaja Oscar de Rojas toivoo keskustelua syntyvän tulevassa YK:n huippukokouksessa.
Lue lisää

Helsinki-konferenssi: EU pitää kansainvälistä yhteistyötä koossa / Kehitysyhteistyön palvelukeskus
EU in Global Affairs -seminaarissa puhuneen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Euroopan unioni on jo saanut paljon aikaan globaalien haasteiden voittamisessa. Tuomiojan mielestä EU on ennen kaikkea keskittynyt neuvotteluiden koossa pitämiseen, yhtenä tärkeimmistä Lähi-idän "tiekartan" neuvottelut.
Lue lisää

Helsinki-konferenssista lähdössä vahva viesti New Yorkiin / global.finland
Helsinki-konferenssi aikoo lähettää omat terveisensä ensi viikolla New Yorkissa pidettävälle yleiskokoukselle, jossa maailman johtajat tarkastelevat YK:n vuosituhattavoitteiden etenemistä. "Helsingistä halutaan lähettää vahva viesti poliittisesta tahdosta maailman päättäjille", sanoi Helsinki-konferenssissa puhunut ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Lue lisää

Presidentti Halonen: Muutos on mahdollinen / global.finland
Helsinki-konferenssin avaijaisissa puhuneen presidentti Tarja Halosen mukaan globalisaatiossa ja maailmanlaajuisessa demokratiassa on mahdollista aikaansaada muutos parempaan. Se edellyttää, että löytyy poliittista tahtoa ja sitoutumista. Halosen mukaan tarvitaan enemmän etelän ja pohjoisen välistä keskustelua sekä yhteistyötä.
Lue lisää

Globaalitaloudella merkittäviä vaikutuksia naisten elämään / global.finland
Helsinki-konferenssin Femme Globale -seminaarissa pohdittiin globaalin talouden vaikutuksia naisten asemaan, elinkeinoihin ja elintasoon. Seminaarissa puhuneen taloustieteiden professori Jayati Ghoshin mukaan globalisaatio on uudentyyppistä imperialismia, jossa suuret pääomat hallitsevat.
Lue lisää

Kansalaisvaikuttajat: Helsinki-prosessin malli hyvä, sisältö epämääräinen / Kehitysyhteistyön palvelukeskus
Helsinki-konferenssin aluksi kansalaisaktiivit luovuttivat tilaisuuden järjestäjille avoimen kirjeen, arvion Helsinki-prosessissa saavutuksista ja ongelmista. Kansalaisyhteiskunnan vahvaa osallistmista kiitettiin, samoin Helsinki-prosessin luomaa mallia, jossa eri toimijoita tuodaan yhteen. Prosessin sisältö ei kuitenkaan ole kansalaisaktiivien mielestä lunastanut odotuksia. Prosessin antamia suosituksia moititaan epämääräisiksi ja riittämättömästi.
Lue lisää

Democratising Globally: Omavaraisuus ja paikallisuus parantavat köyhien taloutta / Kehitysyhteistyön palvelukeskus
Yhdysvaltojen ja EU:n maataloustuet ovat ongelmallisia kehitysmaiden maataloudelle. Tukien yksi seuraus on ylituotanto, jota toimitetaan tuoka-apuna kehitysmaihin. Intia ja Kiina ovat onnistuneet pääsemään eroon ruoka-avusta tukemalla omaa maatalouttaan. Myös muiden köyhien maiden olisi seurattava tätä esimerkkiä.
Lue lisää

Democratising globally: Mikään ei muutu, jos syrjäytyneiden ääntä ei kuulla / Kehitysyhteistyön palvelukeskus
Intian talouden nopea kasvu on pikemminkin vaikeuttanut kuin nostanut köyhien asemaa. Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu vain kasvaa. Intialaista Vasudhaiva Kutumbakam -demokratiafoorumia edustavan Subhash Lomten mukaan ongelman ydin on siinä, että yli 93 prosenttia intialaisista työskentelee epävirallisella sektorilla. He tarvitsisivat kunnollisen lainsäädännön minimipalkoista sekä sosiaaliturvasta.
Lue lisää

Media maailmaa rajaamassa / global.finland
Dokumenttielokuvan, vaihtoehdtomedian ja internetin mahdollisuuksia pohdittiin Inter Press Servicen seminaarissa. Seminaarissa puhunut IPS:n Alejandro Kirk painotti uskottavuutta, jos halutaan vaikuttaa valtarakenteisiin. BBC:n Nick Fraserin mukaan on hyödytöntä haaveilla maailman median uudistamisesta, sillä elämä on siihen liian lyhyt. Sen sijaan olisi esimerkiksi tuotettava dokumenttielokuvia, jotka on tehty sinulle tai minulle, suuren yleisön katsottaviksi.
Lue lisää

Kehitys vaatii turvallisuutta / global.finland
Turvallisuusuhat ovat maailmanlaajuisia ilmiöitä, jjoihin vastaaminen vaatii tehokastaa kansainvälistä yhteistyötä. Nykypäivän turvallisuusuhat ovat harvoin puhtaasti sotilaallisia, vaan niihin liittyy lähes aina myös sosiaalinen puoli. Maailman suurin turvallisuusuhka on äärimmäinen köyhyys, joka luo pohjaa muun muassa terrorismille ja ääriliikkeiden synnylle.
Lue lisää

Helsinki-konferenssi lanseeraa maailmalle monitoimijayhteistyön / global.finland>
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Helsinki-konferenssin lisäarvona on tarjota maailmanlaajuisten ongelmien ratkomiseen uusi yhteistyömuoto eli monitoimijayhteistyö. Monitoimijayhteistyö tarkoittaa hallitusten, kansalaisjärjestöjen, yritysten, kansainvälisten järjestöjen, tiedeyhteisön ja tiedotusvälineiden yhteistyötä.
Lue lisää

Prosessi oikeudenmukaisen globalisaation puolesta jatkuu / Suomen IPS
Vuonna 2003 käynnistynyt Helsinki-prosessi ja sen päättävä Helsinki-konferenssi, Mobilising Political Will, yllyttää hallituksia, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä yhteistyöhön, kirjoittavat Suomen ja Tansanian ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Jakaya M. Kikwete.
Lue lisää

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia