”Hieno tunnustus kaikille selviytyjille” – Nobelin rauhanpalkinto on nyökkäys myös #metoo-liikkeen suuntaan, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja
Nobelin rauhanpalkinto kunnioittaa tänä vuonna seksuaalisen väkivallan vastaista työtä. Suomen UN Womenin vt. toiminnanjohtajan Elina Nikulaisen mukaan keskustelu aiheesta on lisääntynyt viime vuosina kaikilla yhteiskunnan tasoilla.
Nobelin rauhanpalkinto kunnioittaa tänä vuonna seksuaalisen väkivallan vastaista työtä. Kuva: Kate Ter Haar / CC BY 2.0.
Nobelin tämänvuotinen rauhanpalkinto on osoitus siitä, että seksuaalisesta väkivallasta selvinneiden kokemusten ja työn tärkeys halutaan tunnustaa, sanoo YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Suomen-toimiston vt. toiminnanjohtaja Elina Nikulainen.
Hän on erityisen iloinen siitä, että toinen palkinnonsaajista on Nadia Murad, ääriliike Isisin raiskauksista selviytynyt Irakin jesidi-vähemmistöön kuuluva nainen, joka on kertonut kokemuksistaan ympäri maailman.
”Ei ole helppoa lähteä puhumaan omista kokemuksistaan julkisesti. Palkinto on kaikille selviytyjille hieno tunnustus siitä, että pystyy muuttamaan omat traumaattiset kokemuksensa aktivismiksi, joka parantaa maailmaa”, hän sanoo.
Nobel-palkinto myönnettiin tänään Muradin lisäksi myös kongolaiselle gynekologille Denis Mukwegelle. Mukwegen perustama sairaala on hoitanut tuhansia naisia, jotka on raiskattu Kongon konfliktin yhteydessä.
Nikulainen näkee tämänvuotisen Nobel-palkinnon myös laajemmin osana viime vuosina lisääntynyttä keskustelua naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja seksuaalisesta häirinnästä. Se on hänen mielestään nyökkäys esimerkiksi vuosi sitten käynnistyneen #metoo-liikkeen suuntaan.
Naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen väkivalta konflikteissa on noussut Nikulaisen mukaan ennennäkemättömällä tavalla myös kansainvälisen yhteisön agendalle. Viime vuosina esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvosto on antanut useita naisiin, rauhaan ja turvallisuuteen liittyviä päätöslauselmia ja Euroopassa on solmittu naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus.
”Tietynlainen hiljaisuus on nyt murrettu kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Itse aloin tehdä seksuaalisen väkivallan vastaista työtä yli kymmenen vuotta sitten, ja silloin asiasta puhuttiin paljon vähemmän. Kun katsoo vaikkapa Suomen diplomaattien ja ulkoministeriön toimintaa maailmalla, nyt puhutaan paljon enemmän siitä, että naisiin kohdistuva väkivalta on ongelma, ei vain siitä, että olemme tasa-arvon mallimaa”, Nikulainen toteaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia