Ihmisoikeusjärjestö: Burkina Fason armeija teloitti 223 siviiliä
Armeijan epäillään tehneen joukkomurhan kostona islamistien iskuista. Tapahtumasta raportoineita kansainvälisiä medioita on estetty toimimasta.
- Kuva: jorono / Pixabay.
Burkina Fason armeijan epäillään syyllistyneen joukkomurhaan kahdessa kylässä maan pohjoisosassa sijaitsevassa Yatengan maakunnassa helmikuun lopulla.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) selvityksen mukaan armeija teloitti mielivaltaisesti 44 ihmistä Nondinin kylässä ja 179 ihmistä Soron kylässä. Kuolleista ainakin 56 on lapsia.
Nondinin kylään kerrottiin saapuneen yli sata sotilasta. He menivät ovelta ovelle, määräsivät ihmiset ulos ja käskivät näiden näyttää henkilöllisyystodistuksensa. Sitten heidät koottiin ryhmiin ja heitä alettiin tulittaa.
Kyseessä oli todennäköisesti eräänlainen kostoisku islamistiryhmien iskuista, sillä armeija syyttää siviilejä yhteistyöstä islamistien kanssa. Islamistiryhmät olivat ennen armeijan iskua tehneet useita hyökkäyksiä maan sotilastukikohtiin ja siviilikohteisiin.
”Ennen kuin he alkoivat ampua, he syyttivät meitä yhteistyöstä jihadistien kanssa. He sanoivat, että emme tee heidän [armeijan] kanssaan yhteistyötä, koska emme olleet kertoneet heille jihadistien liikkeistä”, kertoi hyökkäyksestä selvinnyt 32-vuotias nainen järjestön tutkijoille.
Ääriliike al-Qaidaan sekä Isisiin sidoksissa olevat islamistiryhmät tulivat Burkina Fasoon Malista vuonna 2016. Ne pitävät hallussaan laajoja osia maasta ja hyökkäävät sekä armeijaa että siviileitä vastaan. Pelkästään viime vuonna noin 8 000 ihmistä kuoli väkivallassa. Burkina Fason oma hallinto on epävakaa, sillä maassa on tapahtunut viimeisten kahden vuoden aikana kaksi sotilasvallankaappausta. Hallitus on yrittänyt taistella islamisteja vastaan värväämällä muita aseellisia ryhmiä riveihinsä.
Kyseessä on vain yksi siviilien joukkomurha, johon maan armeija on syyllistynyt, sanoo HRW:n toiminnanjohtaja Tirana Hassan tiedotteessa. Järjestö vaatii riippumatonta tutkintaa, joka tehtäisiin YK:n ja Afrikan unionin tuella.
”Burkina Fason viranomaisten toistuva epäonnistuminen tällaisten julmuuksien ehkäisemisessä ja tutkimisessa korostaa sitä, miksi kansainvälinen apu on elintärkeää uskottavan tutkimuksen tekemiseksi mahdollisista rikoksista ihmisyyttä vastaan”, hän sanoo.
Syyttäjä on kertonut, että tutkinta on avattu mutta ruumiita ei ole löydetty. Uutiskanava Al-Jazeeran mukaan maan hallitus on kiistänyt tapahtumat ja sanonut HRW:n syytteiden olevan perusteettomia. Samaan aikaan hallitus on estänyt useita tapahtumista uutisoineita kansainvälisiä medioita, kuten BBC:tä, The Guardiania ja Voice of Americaa, toimimasta maassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia