Irak ja Ruanda yhdessä raiskaajia vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irak ja Ruanda yhdessä raiskaajia vastaan

Maiden YK-suurlähetystöt ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Irak voi hyödyntää Ruandan kokemuksia joukkoraiskausten jälkihoidossa.

Irak ja Ruanda ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa kansanmurhan välineenä käytettyä raiskausta vastaan. Mailla on asiasta samantyyppisiä kokemuksia.

Raiskaus oli viidakkoveitsen ohella yleisesti käytetty ase vuoden 1994 Ruandan kansanmurhassa, jossa kuoli 800 000 ihmistä. Irakissa erityisesti äärijärjestö Isis käyttää raiskausta aseenaan. Tunnetuin tapaus on jesidivähemmistö, jonka noin 3 000 jäsentä on Isisin vankina ja altistuu muun muassa seksiorjuudelle.

Maiden YK-suurlähetystöt ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Irak voi hyödyntää Ruandan kokemuksia joukkoraiskausten jälkihoidossa.

Ruandan tapahtumiin liittyvä dokumenttifilmi The Uncondemned sai hiljan ensi-iltansa YK:ssa.

"Se osoittaa, että oikeutta sanan täydessä merkityksessä voidaan saada vain, jos hengissä selvinneet ja kansalaisyhteiskunta yhdistävät voimansa tutkijoiden, syyttäjien ja poliitikkojen kanssa", sanoo Zainab Bangura, joka toimii YK:n pääsihteerin erikoislähettiläänä konflikteihin liittyvän seksuaalisen väkivallan torjunnassa.

Irakin YK-edustaja Mohamed Ali Ahakim muistuttaa, että vaikein vaihe alkaa sitten, kun seksiorjuudesta vapautetut pitäisi sopeuttaa takaisin yhteiskuntaan ja saada heille ympäristön hyväksyntä.

Ruandan kokemukset osoittavat, että tärkeintä on saada oikeutta uhreille. "Meidän ei pidä salata tapahtunutta. On hyvin tärkeää, että oikeus tapahtuu", Isisin kynsistä paennut 18-vuotias jesidinainen Lea Le painottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia