Irakissa esitetään lakimuutosta, joka mahdollistaisi lapsiavioliitot – ”Veisi meidät vuosisatoja taaksepäin” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakissa esitetään lakimuutosta, joka mahdollistaisi lapsiavioliitot – ”Veisi meidät vuosisatoja taaksepäin”

Uusi lakiesitys antaisi uskontokunnille mahdollisuuden päättää sopivasta avioitumisiästä. Maan ihmisoikeusaktivistit ja naispoliitikot ovat protestoineet lakiesitystä kaduilla.

Irakin puna-valko-musta lippu, jossa vihreää tekstiä.

- Kuva: jorono / Pixabay.

Irakin parlamentissa on käsittelyssä lakimuutos, joka saattaa sallia jopa vain 9-vuotiaiden tyttöjen avioliiton.

Maan ihmisoikeusaktivistit, järjestöt, naiskansanedustajat ja muut lakia vastustavat ovat järjestäneet mielenosoituksia protestoidakseen aloitetta, joka esiteltiin virallisesti elokuun alussa. Se vaatii vielä useamman käsittelyn mennäkseen läpi.

Kyse on korjausten tekemisestä vuonna 1959 hyväksyttyyn lakiin, joka säätää ihmisen henkilökohtaisesta asemasta. 

Tällä hetkellä avioliitot hyväksytetään siviilituomioistuimessa. Alaikäraja on 18, joskin tuomari voi antaa luvan myös 15-vuotiaalle. 

Lakia on tarkoitus korjata niin, että jatkossa avioparit päättäisivät itse, noudattavatko he avioliitossaan maallista lakia vai islamin eri koulukuntien lakeja. Jos pariskunta olisi eri koulukunnista, päätös tehtäisiin miehen uskonnollisen suuntauksen mukaan.

Irakissa on sekä shiia- että sunnimuslimien koulukuntia, ja erään koulukunnan tulkinnan mukaan myös 9-vuotiaiden tyttöjen avioliitot ovat sallittuja. 

Lailla olisi katastrofaaliset vaikutukset naisten oikeuksiin, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW). Se muistuttaa, että se olisi kansainvälisen oikeuden lisäksi vastoin Irakin perustuslakia, jossa taataan kaikille tasa-arvo lain edessä. Laki heikentäisi naisten oikeuksia myös avioero- ja perimistilanteissa.

”Irakin kansanedustajien pitäisi torjua yritykset viedä naisilta ja tytöiltä heidän oikeudellinen suojansa ja kieltäytyä tekemästä tyhjäksi vuosikymmenien aikana kovalla työllä saatuja oikeuksia”, sanoo HRW:n Irak-tutkija Sarah Sanbar tiedotteessa.

Pelkona on myös, että laki syventää eri uskontokuntien välisiä jakolinjoja ja vie maata kohti uskonnollispohjaista lakijärjestelmää. Vanhaa lakia on pidetty yhtenä alueen edistyksellisimmistä.

”Ehdotetut muutokset veisivät meidät vuosisatoja taaksepäin.--  Jos ne hyväksytään, se tarkoittaa, että olemme siirtymässä kansallisesta identiteetistä kohti uskontoryhmien koodistoa, mikä uhkaa yhteiskuntarakennetta”, sanoo Irakin naisten verkoston ja lakia vastustavan verkoston jäsen Inas Jabbar Middle East Eye -uutissivustolla.

Lakia ehdotti parlamentaarikko Raad al-Maliki, jonka aloitteesta maassa hyväksyttiin keväällä myös homoseksuaalisuuden kriminalisoiva laki.

Vastaavaa lakia on yritetty saada läpi myös vuosina 2014 ja 2017. Tällä kertaa onnistumiseen on kuitenkin mahdollisuudet, sillä esitys on saanut laajan poliittisen tuen, arvioi tutkija Marsin Alshamary yhdysvaltalaisen Brookings Instituten verkkosivuilla.

Lakiesityksen tavoitteena on, että puolen vuoden kuluessa sen hyväksymisestä valtion uskonnollisissa virastoissa luodaan siihen liittyvät säännöt. Islamilainen oikeuskäytäntö on kuitenkin hyvin tulkinnanvaraista jopa eri uskonnollisten ryhmien sisällä, Alshamary muistuttaa. Käytännössä kyse olisi siis tiettyjen uskonoppineiden tulkinnasta.

Lapsiavioliitot ovat yleistyneet viimeisten 20 vuoden aikana Irakissa. YK:n lapsijärjestön Unicefin mukaan (pdf) noin 28 prosenttia tytöistä on mennyt naimisiin alle 18-vuotiaana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia