Iran teloitti jälleen alaikäisenä tuomitun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran teloitti jälleen alaikäisenä tuomitun

Kyseessä oli tänä vuonna jo neljäs teloitus, jossa tuomittu on tehnyt väitetyn rikoksen alaikäisenä.

Kuolemanrangaistuksen vastaisia mielenosoittajia kyltteineen

Iran on yksi eniten teloituksia tekevä maa. Kuvassa kuolemanrangaistuksen vastainen mielenosoitus Kanadan Vancouverissa vuonna 2010. Kuva: DragonWoman / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Iran on teloittanut alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun Alireza Tajikin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan 21-vuotias Tajiki oli tänä vuonna jo neljäs teloitettu, joka sai tuomionsa alaikäisenä.

Tajiki pidätettiin 15-vuotiaana vuonna 2012 ja hänet tuomittiin kuolemaan seuraavana vuonna. Tuomio tuli murhasta sekä miehen pakottamisesta yhdyntään. 

Amnestyn mukaan oikeudenkäynti oli epäreilu ja perustui pääosin Tajikin tunnustukseen, jonka tämä myöhemmin perui. Hän kertoi, että häntä on kidutettu muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla ja ripustamalla roikkumaan jaloista ja käsistä.

”Teloitus rikkoo räikeästi YK:n lapsen oikeuksien sopimusta, jonka Iran ratifioi kaksi vuosikymmentä sitten. Viemällä hengen Alireza Tajikilta Iranin viranomaiset ovat osoittaneet kauhistuttavan sitoutumisensa tähän vastenmieliseen käytäntöön ja näyttäneet, etteivät he edes halua toteuttaa laimeita uudistuksiaan pelastaakseen lapsena tuomittujen hengen”, kritisoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Magdalena Mughrabi tiedotteessa.

Iran sääti vuonna 2013 kritiikin seurauksena lain, jonka mukaan tuomari voi muuttaa alaikäisen kuolemantuomiota, mikäli katsoo, ettei tämä ole ollut riittävän kypsä rikoksen tekohetkellä. Siitä huolimatta teloitukset ovat jatkuneet. Amnestyn mukaan tällä hetkellä kuolemanselleissä on ainakin 89 alaikäisenä tuomittua.

Iran on yksi eniten ihmisiä teloittava maa. Viime vuonna teloituksia oli Amnestyn tilastojen mukaan yhteensä ainakin 567. Kuolemantuomioita annetaan muun muassa huumerikoksista huolimatta siitä, että kansainvälisen oikeuden mukaan kuolemantuomio pitäisi antaa vain kaikkein vakavimmista rikoksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia