Itsepuolustusryhmien laillistus arveluttaa Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itsepuolustusryhmien laillistus arveluttaa Meksikossa

Huumesota on vetänyt siviilitkin mukaan levottomassa Michoacánissa, kirjoittaa Daniela Pastrana.

(IPS) -- Meksikon Michoacánin osavaltiossa on päätetty laillistaa huumesodan vuoksi syntyneet asukkaiden itsepuolustusjoukot ja yhdistää ne valtion turvallisuusjoukkoihin. Ratkaisu herättää paljon epäilyjä.

"Mitä se hyödyttää? Luuletteko, että haaveilen poliisin urasta?" ihmettelee rauhanaktivisti Carlos Trujillo. Hänen neljä sisarustaan on kadonnut huumesodassa, ja hän on itse joutunut pakenemaan kotoaan Michoacánin Pajacuaránista.

Lounais-Meksikossa sijaitsevan Michoacánin itsepuolustusryhmät yhdistivät keväällä 2013 voimansa taistelussa Temppeliherroiksi kutsuttua huumekartellia vastaan.

Tammikuun lopulla itsepuolustajat sopivat yhteistyöstä viranomaisten kanssa. Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto haluaa liittää alueen 10 000 luvatta aseistautunutta siviiliä poliisivoimiin.

Laittomuus lailliseksi?

Itsepuolustajat rekisteröityvät armeijan alaisiin maaseudun puolustusvoimiin. Myös heidän aseensa rekisteröidään, ja armeija tarjoaa heille tarvittavat toiminta-, viestintä- ja kulkuvälineet.

Iberoamerikkalaisen yliopiston tutkija Erubiel Tirado pitää arveluttavana, että "laittomuutta vastaan taistellaan laittomuudella."

Ihmisoikeusjärjestöjä huolettaa se, että samoja sääntöjä sovelletaan erilaisiin itsepuolustusryhmiin. "Ne pitää arvioida tapauskohtaisesti", vaatii Demokraattisten lakimiesten Karla Michelle Salas.

"Meistä kaikista ei voi tehdä poliiseja siksi, ettei valtio kykene huolehtimaan turvallisuudesta. Kaikki itsepuolustustajat eivät edes halua kantaa aseita", Salas sanoo.

Intiaanit kieltäytyvät

Cheránin 13 000 purépecha-intiaania ovat harjoittaneet itsepuolustusta vuodesta 2011. Tuolloin asukkaat aitasivat kylänsä ja ajoivat tunkeilijat loitolle asein.

Yhteisö ei kuitenkaan antanut nimiään uuteen rekisteriin, kertoo sen johtajiin kuuluva Trinidad Ramírez. "Meidät halutaan liittää poliisiin, mutta poliisi on usein mukana rikoksissa, joten siitä ei seuraisi mitään hyvää."

Ramírezin mukaan kylä ei aio laskea aseitaan, koska meneillään on vain mafian uudelleenjärjestäytyminen. Sen hajottamiseen ei riitä johtajan pidättäminen, sillä tilalle nousee heti uusi, hän varoittaa.

Sekavaa sotimista

Yli neljän miljoonan asukkaan Michoacánin tilanne on sekava. Välillä itsepuolustusjoukot ovat osallistuneet turvallisuusjoukkojen operaatioihin. Toisinaan itsepuolustajia on tulitettu, kun he ovat kieltäytyneet luovuttamasta aseitaan.

Tammikuussa Temppeliherrojen ja itsepuolustusjoukkojen välillä käytiin kolmen tunnin tulitaistelu Parácuaron and Apatzingánin kuntien alueella. Armeijan helikopteri seurasi ilmasta tapahtumia, joihin sitä oli kielletty puuttumasta.

Asukkaat toivovat elämän normalisoitumista, mutta tarkkailijat epäilevät, että sopimuksen tarkoitus on lähinnä kohentaa presidentti Peña Nieton julkisuuskuvaa.

Hän tuli valtaan joulukuussa 2012 ja peri edeltäjältään Felipe Calderónilta huumesodan, jossa on kuollut yli 80 000 ihmistä ja kadonnut 20 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia