Järjestö: Valtaosa Euroopan jätteistä jää kierrättämättä
Euroopassa kierrätys ei ole vielä yleistynyt toivotulla tavalla, sanoo Maan ystävät.
Vain neljännes Euroopan yhdyskuntajätteestä kierrätetään. Luku on kaukana EU:n ympäristötavoitteista, sanotaan Euroopan Maan ystävien julkaisemassa tutkimuksessa (pdf).
EU:n tavoite on, että kotitalouksien jätteistä puolet kierrätettäisiin vuoteen 2020 mennessä.
Edelleen noin yli puolet EU:n yhdyskuntajätteestä päätyy kaatopaikoille tai poltettavaksi. Järjestön mukaan seurauksena on kasvihuonepäästöjä ja maisemahaittoja. Lähes kuuden miljoonan tonnin vuotuisesta jätepotista kolme neljäsosaa on käytettyjä tekstiilejä.
"Joukossa on kalliita materiaaleja joiden valmistusprosessi jo itsessään on ympäristöä kuormittava", sanoo ympäristökampanjoija Ariadna Rodrigo.
Järjestö vaatii tiukempia säädöksiä kaatopaikkojen käytöstä ja jätteiden polttamisesta. Jätteitä tulisi tuottaa vähemmän ja kierrätyksen yleistyä.
Yleisesti ottaen kaikki EU:n 27 maata pärjäsivät kierrätysvertailussa EU:n ulkopuolisia maita paremmin.
Euroopan jälkijättöisin maa kierrätysasioissa vuonna 2010 oli raportin mukaan Bulgaria, jossa kaikki yhdyskuntajäte päätyi kaatopaikalle. Vihrein EU-maa oli Saksa, jossa jätettä ei päätynyt kaatopaikalle lainkaan ja lähes puolet jätteistä kierrätettin. Suomessa vain alle neljännes yhdyskuntajätteestä kierrätettiin ja hieman alle puolet jätteestä päätyi kaatopaikalle
Euroopan komission 2020 -kasvustrategiaan kuuluu kestävä kasvu -suunnitelma, jossa ympäristö otetaan huomioon kilpailukykyä heikentämättä. Maan ystävät on kritisoinut suunnitelmaa heikoksi, sillä sen mukaan strategiassa talousratkaisuja tehdään ympäristöasioiden kustannuksella.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia