Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Järjestöjen ihmisoikeus- ja rauhanpalkinnot Kyyjärven kunnalle
Sekä Amnesty International että Suomen Sadankomitea palkitsevat tänä vuonna Kyyjärven kunnan myönteisestä asenteesta turvapaikanhakijoita kohtaan.
Keskisuomalainen Kyyjärven kunta ja sen asukkaat saavat tänä vuonna sekä Amnesty Internationalin Kynttiläpalkinnon että Suoman Sadankomitean rauhanpalkinnon. Palkinnot myönnetään kuntalaisten turvapaikanhakijoille osoittamasta tuesta.
Amnestyn mukaan Kyyjärven asukkaat ovat näyttäneet mallia siitä, miten uudet tulokkaat voidaan ottaa osaksi yhteisöä. Kyyjärveläiset ovat vapaaehtoisesti toimineet turvapaikanhakijoiden tukena esimerkiksi ystäväperhetoiminnan kautt, ja paikalliset yritykset ovat tarjonneet heille työllistymismahdollisuuksia.
Järjestöt kehuvat kuntaa erityisesti asennemuutoksesta. Monet vastustivat vastaanottokeskuksen perustamista kuntaan vuonna 2015, mutta päätöksen mentyä läpi se hyväksyttiin ja samalla turvapaikanhakijat on alettu nähdä voimavarana. Kunta on tänä vuonna tarjonnut myös kuntapaikkoja turvapaikan saaneille.
Sadankomitean mukaan kunnan toiminta on malliesimerkki yhteiselosta, joka edistää ja edustaa osaltaan kestävää rauhaa.
"Kyyjärven kunnan ja kuntalaisten palkitsemisella Sadankomitea haluaa rohkaista muita Suomen kuntia ja niiden asukkaita osaltaan auttamaan sotaa pakenevia. Kukaan ei jätä kotiaan huvin vuoksi eikä matkusta Suomeen saakka pakolaisille maksettavien etuisuuksien toivossa", toteaa järjestön puheenjohtaja Timo Mielonen.
Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo arvioi Sadankomitean verkkosivuilla, että asennemuutoksen ja onnistuneen yhteiselon syitä ovat kunnan pieni koko, demokratian kunnioittaminen, hyvä tiedottaminen sekä vapaaehtoistoiminta.
Sadankomitea on jakanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Viime vuonna palkinnon sai bloggaaja Sakari Timonen. Amnestyn ihmisoikeusteemaista Kynttiläpalkintoa on jaettu vuodesta 2002, ja sen saivat viime vuonna Punaisen Ristin vapaaehtoiset.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia