Järjestöt vaativat hallitukselta järeämpiä toimia rasismia vastaan –”Suullisesti julistettu ’nollatoleranssi’ on tyhjä ilman toimenpiteitä”
Hallitus kokoontuu pohtimaan yhdenvertaisuustiedonannostaan, johon yli sata järjestöä, asiantuntijaa ja muuta toimijaa on antanut kommenttejaan. Ihmisoikeusliitto vaatii hallitukselta resursoitua toimenpideohjelmaa rasismin torjumiseksi.
- Kuva: Pete Linforth / Pixabay.
Suomalaiset ihmisoikeus- ja kehitysjärjestöt vaativat hallitukselta ponnekkaampia toimia rasismin ja muun syrjinnän kitkemiseksi yhteiskunnasta.
Ne ovat julkaisseet viime päivinä lausuntojaan rasismin torjumisesta vastauksena hallituksen pyyntöön. Lausuntoja hyödynnetään hallituksen tulevan yhdenvertaisuustiedonannon laatimisessa.
Helsingin Sanomien mukaan tiedonantoa valmistellut työryhmä sai yhteensä yli sata lausuntoa muun muassa järjestöiltä, kunnilta, asiantuntijoilta ja viranomaisilta. Hallituksen on määrä keskustella tiedonannosta tänään keskiviikkona.
Monet ihmisoikeus- ja kehitysjärjestöt painottavat etenkin Suomen kansainvälisiä velvoitteita torjua rasismia.
Suomi on saanut toistuvasti YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkastelussa suosituksia rasismin, syrjinnän, vähemmistöihin kohdistuvan häirinnän ja vihapuheen torjumiseksi, viimeksi vuonna 2022. Samankaltaisia suosituksia ovat antaneet myös ihmisoikeussopimusten valvontaelimet, sanoo Suomen YK-liitto lausunnossaan.
Sen mukaan Suomen pitäisi toimia saamiensa huomautusten mukaisesti ja saattaa voimaan vielä vahvistamattomat kansainväliset ihmisoikeussopimukset.
Kansainvälisistä sopimuksista muistuttavat myös esimerkiksi Ihmisoikeusliitto ja Amnesty International.
”Rasismin vastustaminen ei ole mielipidekysymys vaan valtiota sitova ihmisoikeusvelvoite. Perus- ja ihmisoikeuksien, kuten syrjimättömyyden, edistäminen on julkisen vallan perustuslaillinen velvollisuus”, sanoo Ihmisoikeusliitto lausunnossaan.
Järjestöt nostavat esiin myös arviot siitä, että Suomi on yksi Euroopan rasistisimmista maista. Esimerkiksi EU:n perusoikeusviraston ja THL:n tutkimusten mukaan Suomi on ”vaikeasti rasistinen maa”, sanoo Ihmisoikeusliitto.
Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon mukaan (pdf) rasismiin voitaisiin puuttua esimerkiksi lisäämällä opetus- ja kasvatusalan henkilöstön osaamista.
Ihmisoikeusliitto puolestaan vaatii, että hallitus laatii ja resursoi rasisminvastaisen toimenpideohjelman vuosille 2024–2027 rasismin torjunnan jatkuvuuden varmistamiseksi. Ohjelmaa vaatii myös Euroopan komissio, se muistuttaa.
”Rasismista ei tule tehdä salonkikelpoista eikä rasistisen retoriikan haitallisuutta väheksyä. -- Suullisesti julistettu ’nollatoleranssi’ on tyhjä ilman toimenpiteitä”, kirjoittavat järjestön asiantuntijat Martta October ja Sanni Mäntyniemi.
Amnesty International huomauttaa (pdf), että tällä hetkellä koko hallitusohjelma on ihmisoikeuksien näkökulmasta heikko ja ristiriitainen. Se on huolissaan muun muassa esityksestä eriyttää maahanmuuttajien sosiaaliturva muusta väestöstä. Sen mielestä Suomessa ei myöskään tunnisteta rasismia rakenteellisena ihmisoikeusloukkauksena.
Hallituksen yhdenvertaisuustiedonannon taustalla on kesällä vellonut rasismikeskustelu, joka sai alkunsa elinkeinoministerin, sittemmin pestistään eronneen Vilhelm Junnilan (ps) ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) aiemmista rasistisista kirjoituksista.
Hallituksen on määrä antaa tiedonanto eduskunnalle syysistuntokauden alussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia