Jengiväkivalta on ajanut Haitin läntisen pallonpuoliskon pahimpaan nälkäkriisiin – Puolella väestöstä ei ole tarpeeksi ruokaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jengiväkivalta on ajanut Haitin läntisen pallonpuoliskon pahimpaan nälkäkriisiin – Puolella väestöstä ei ole tarpeeksi ruokaa

Yli 700 000 ihmistä on paennut Haitissa väkivaltaa ja epävakautta. Miljoonat kärsivät nälästä, ja osa on jo katastrofitilassa.

Lippu lähikuvassa.

- Kuva: Caribb / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Nälkäisten määrä on Haitissa saavuttanut uuden synkän virstanpylvään – puolella maan väestöstä, eli noin 5,4 miljoonalla ihmisellä, ei ole riittävästi ruokaa, käy ilmi järjestöjen tuoreesta ruokaturva-analyysistä.

Heistä kaksi miljoonaa on suoranaisessa hätätilassa. Esimerkiksi akuutti aliravitsemusta on yleistä. Katastrofissa eli jo nälkäkuoleman partaalla on 6 000 maan sisäistä pakolaista pääkaupunki Port-au-Princessä.

Maailman ruokaohjelma (WFP) vetosi tällä viikolla lisäavun saamiseksi Haitiin. Se on tavoittanut hätäavullaan tänä vuonna yli 1,35 miljoonaa ihmistä, mutta sen mukaan ruoka-apua toimittavat järjestöt tarvitsisivat 230 miljoonaa dollaria lisää.

”Emme saa kääntää selkäämme läntisen pallonpuoliskon pahimmalle nälkäkriisille. WFP vaatii välittömästi laaja-alaista tukea, jotta voidaan lisätä apua perheille, jotka kärsivät joka päivä äärimmäisestä ruokapulasta, kasvavasta aliravitsemuksesta ja tappavista taudeista”, sanoo järjestön johtaja Cindy McCain tiedotteessa.

Haitilla on ollut pitkään maine läntisen pallonpuoliskon köyhimpänä maana, jonka lähihistoria on täynnä väkivaltaa, köyhyyttä, korruptiota, luonnonkatastrofeja ja ulkomaiden häikäilemätöntä sotkeutumista sen asioihin.

Viimeisin käänne tapahtui kesäkuussa 2021, kun presidentti Jovenel Moïse murhattiin. Sen jälkeen Haitissa ei ole ollut enää kunnolla toimivaa keskushallintoa. Poliisi ja armeija eivät pysty suojelemaan kansalaisia, ja etenkin pääkaupunkia hallitsevat jengit, jotka kidnappaavat, raiskaavat ja tappavat myös tavallisia kansalaisia.

Aiemmin tänä vuonna väkivalta johti satama- ja lentokenttätoiminnan pysähtymiseen tilapäisesti. Pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 3 600 ihmistä on kuollut, kertoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto viime viikolla.

Yli 700 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja elää esimerkiksi kouluissa ja sairaaloissa pääkaupungissa. Olosuhteet ovat epähygieeniset, eikä elinkeinonsa menettäneillä ihmisillä ole varaa perushyödykkeisiin varsinkin, kun hinnat ovat nousseet.

Haitiin on perätty kansainvälistä sotilasoperaatiota tilanteen vakauttamiseksi, mutta perinteisesti ulkovaltojen sotkeutumisella sen asioihin on ollut kielteiset seuraukset. Kenia lähetti maahan kesäkuussa 400 poliisia armeijan tueksi ja on luvannut lähettää lisää. Operaatio on kuitenkin edennyt hitaasti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia