Joulutoivotukset Keralasta
Koko Kerala toivoo rauhaa Persianlahdelle...
(Radio Suomi/ Tänään Iltapäivällä, joulukuu 1990)
äällä Keralassa joulua viettävät kaikki. Suomalaisen voi tosin olla hieman vaikea virittäytyä tunnelmaan. Kookospalmujen huojuessa leppeässä tuulessa ja auringon paahtaessa 32 lämpöasteen voimalla eivät edes joka kodin ovella kimaltavat punaiset joulutähdet muistuta siitä lapsuuden joulusta, jota siellä Suomessa taidetaan jo olla kurkkua myöten täynnä.
Olo on jotenkin epätodellinen, on vaikea uskoa olevansa edes Intiassa. Vaan uskottava se on: Olemme Intian niemimaan eteläkärjessä, Arabianmeren rannalla. Kerala on yksi Intian pienimmistä osavaltioista, vajaat 30 miljoonaa asukasta silkkaa hymyä toisilleen ja vierailleen - ja kaikkialla on suorastaan epäintialaisen siistiä. Paratiisiksihan tätä on kutsuttu.
Eivätkä eri uskontoja tunnustavat ole toistensa kurkussa kiinni heti kun silmä välttää. Täältä käsin Hyderabadin toista sataa kuolonuhria vaatineet mellakat tai Varanasin ulkonaliikkumiskiellot tuntuvat vähintään yhtä kaukaisilta kuin Suomea uhkaavat eduskuntavaalit.
Tunnetaan Joulu muuallakin Intiassa. Bombayn ja Delhin tavaratalot ovat jo jonkin aikaa kuuluttaneet, että "jinglebells, jinglebells" ja nyt on modernin keskiluokkaisen intialaisen pakko kantaa rahansa meille ja viedä mukanaan vähintäinkin mikroaaltouuni tai tietokone.
Kulutusyhteiskunta on tullut Intiaan keskiluokan rikastumisen myötä, maan puolta miljardia köyhää se ei koske.
Keralassa joulunvieton taustat ovat toisaalla. Vaikka väestön valtaosa on hinduja, on täällä myös paljon muslimeja ja enemmän kristittyjä kuin muualla.
Itse asiassa, kun Vasco da Gama viitisensataa vuotta sitten nousi täällä maihin, joutui hän huomaamaan, että Keralassa oli jo silloin yli tuhat vuotta vanha kristitty perinne. Ensihämmästyksen jälkeen da Gama joutui suunniltaan raivosta - Keralan kristityt eivät nimittäin olleet kuulleetkaan Paavista, sen verran vanhanaikaisia he olivat.
Ensimmäiset juutalaiset saapuivat jo vuonna 72 jälkeen kristuksen ja runsas sata vuotta myöhemmin tulivat Syyriankristityt. Vuosisatojen saatossa kaikki maailmanuskonnot ovat olleet rikastuttamassa Keralan uskonnollista ja kulttuuriperinnettä.
Kiitos Maharadjojen vapaamielisyyden eri uskontokunnat saivat elää rauhassa rinnakkain, vaikuttaa toisiinsa ja oppia toisiltaan. Tätä perinnettä Keralalaiset nyt kiittävät katsellessaan Intian pohjoisemmissa osissa riehuvaa uskonnollis- poliittista kansansotaa.
Joulurauhalla on täällä siis intialaisille poikkeuksellisen tärkeä sanoma. Kun sitä julistavat saman kylänraitin varrella samanaikaisesti hindutemppeli, moskeija ja kristitty kirkko, tuntee suoraan Uttar Pradeshin mellakoiden keskeltä saapunut ulkomaalainenkin sen kovin konkreettisena.
Muutenkin Kerala on intialaisittain poikkeuksellinen osavaltio, monin tavoin kehittynyt. Aikuisista täällä osaa lukea jo 80 prosenttia, lapsikuolleisuus on teollisuusmaiden tasoa ja väestönkasvu saavuttaa nollatason parinkymmenen vuoden kuluttua. Intiassa tämä tällainen on kertakaikkiaan hurjaa ja ihmeellistä.
Taustalla on monta tekijää, kulttuurihistorian lisäksi vaurauden uusjako, maareformi, ainutlaatuinen tavaroiden jakelujärjestelmä ja niin edelleen.
Suurin syy Keralan vaurauteen on kuitenkin Persianlahdella. Historiallisten siteiden ja kotimaan työttömyyden vuoksi siellä oli vielä viime kesänä töissä 800 tuhatta keralalaista, jotka lähettivät kotiin rahaa valtavia määriä.
Se kupla puhkesi, kun Saddam Hussein marssitti joukkonsa Kuwaitiin elokuussa. Kuwaitista ja Irakista evakuoitiin syksyn aikana yli sata tuhatta keralalaista takaisin kotiin ja työttömyyteen.
Ja jos Persianlahdella nyt syttyy sota, joutuvat loputkin vaikeuksiin. Ja Keralassa kaikki menee sekaisin. Lama se siis uhkaa täälläkin.
Yhtä hyvin Saddam ja Bush voisivat hyökätä suoraan tänne, kommentoi mahdollisen sodan vaikutuksia torikauppias tuossa rannalla. Hän on juuri valmistamassa meille kalaa ja katkarapuja - paistettuna ja keralalaisittain tuliseksi maustettuna siitä tulee runsaan riisin kanssa erinomainen jouluateria, paras sitten edellisen.
Rauhaa täältä toivottavat kaikki. Toisilleen ja muillekin johtajille. Niin mekin.
Täällä Juha Rekola - Thiruvanathapuram, Kerala.
© Muista tekijänoikeudet
Julkaisija: YLE
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia