Kambodžan pyörätehtaissa tienaa kehnosti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kambodžan pyörätehtaissa tienaa kehnosti

Vienti Eurooppaan kasvoi kohisten, kun köyhä maa vapautui tullimaksuista, kirjoittaa Michelle Tolson.

Kun työvoima kallistuu Kiinassa ja Thaimaassa, polkupyörätehtaat hakeutuvat Kambodžaan. Siellä halpatyönä valmistettujen pyörien tuonti Eurooppaan kiihtyy, koska lisäetuna on tullivapaus.

Vuonna 2011 Kambodžasta tuotiin EU:hun 366 000 polkupyörää, mutta seuraavan vuoden ensipuoliskolla jo yli puoli miljoonaa, eurooppalaisten valmistajien yhdistys laskee.

Pyörätehtaat ovat siirtäneet tuotantoaan Kiinasta ja Thaimaasta Kambodžaan, josta saa tuoda EU:hun tullitta kaikkea paitsi aseita ja ammuksia.

Vuoden 2011 alussa voimaan tullut sopimus koskee 49:ää maailman vähiten kehittyneiksi luokiteltua maata. Se kasvatti Kambodžan tuontia Eurooppaan 53 prosenttia.

Minimipalkka 45 euroa kuussa

Kiinan ja Thaimaan vikoihin lasketaan myös työvoimakustannusten nousu. Thaimaa nosti hiljan minimipalkan noin 7,5 euroon päivässä. Kiinassa pyörätehtaalla voi tienata jo 300 euroa kuussa. Kambodžassa kuukauden minimipalkka on 45 euroa.

Kambodžan Svay Reingiin perustetuilla erikoistalousalueilla toimii useita ulkomaisia polkupyörätehtaita.

Alue vetää yrityksiä verotuksen ja byrokratian keveydellä. Lisäksi luvataan matala palkkataso, mutta kosolti nuorta ja koulutettua työvoimaa.

Yhdysvaltain kehitysapuviraston raportti kertoo, että vuonna 2008 Svay Riengin pyörätehtaissa maksettiin 24 senttiä tunnilta, joten minimipalkalle pääsy edellytti kuusipäivästä työviikkoa. Palkat eivät ole sittemmin nousseet.

Vaatealalla työvoimapulaa

Kambodžan median mukaan tekstiilialalle puuhataan palkankorotusta työvoimapulan takia. Myös vaatevalmistajat ovat siirtyneet Kiinasta ja Vietnamista Kambodžaan, jossa on jo pulaa tekijöistä. Valtio ehdottaa palkkatasoksi 70–110 euroa kuussa.

Työläiset ovat kehittäneet omia konstejaan pärjätäkseen alle kahden euron päiväansioilla, järjestöaktiivi Srun Srorn kertoo. Esimerkiksi lounas hankitaan porukalla ja jaetaan.

Joissakin tehtaissa on ruokaetu, ja työntekijät kipaisevat tauolla syömässä portin pieleen sijoitetuilla kojuilla, Srorn jatkaa. Myös työmatkaa saatetaan tukea, sillä Kambodžasta puuttuu toimiva joukkoliikenne, ja kyyti moottoripyörätaksilla voi maksaa 75 senttiä.

Lakkoilusta pientä apua

Lehtitietojen mukaan tuhat työntekijää vaati joulukuussa lakolla palkankorotusta Smart Tech -pyörätehtaalla Svay Riengissa. Pari kuukautta aiemmin lakkoiltiin toisella tehtaalla.

Oikeuskasvatusta jakavan keskuksen lakimies Moeun Tola sanoo neuvoneensa lakkolaisia, jotka eivät kuulu ammattiliittoon vaan olivat liikkeellä omin päin.

Lakkoon osallistunut Nhanh Kosol myöntää, ettei peruspalkka noussut, mutta työnantaja lupasi matkatukea kymmenisen euroa kuussa ja ylityölisän. Viiden tunnin ylitöistä maksetaan nyt 2,2 euroa.

Kosol sanoo, että pyörätehtaalla on ollut "kaksi tai kolme" lakkoa hänen parivuotisen työuransa aikana. Hän valittaa, ettei palkka riitä elämiseen. "Lakosta voi olla hyötyä, mutta ei tarpeeksi."

EU:n pyöränvalmistajien mukaan Kambodžasta tuodun pyörän hinta on noin 200 euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia