Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen
Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Kansainvälisen asekaupan kasvu näyttää viimein taittuneen. Kuvan veistos löytyy YK:n päämajan edustalta New Yorkista. Kuva: Scott Beale / CC BY-NC-ND 2.0.
Kansainvälinen asekauppa pysyi vuosina 2016–2020 samalla tasolla kuin edellisenä viisivuotiskautena. Sitä selittää etenkin Venäjän ja Kiinan aseviennin väheneminen, käy ilmi Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tänään julkaisemista tilastoista.
Sipri tarkastelee asekauppaa viisivuotiskausittain. Vuosina 2016–2020 kaupan volyymi ei enää kasvanut, mikä oli ensimmäinen kerta sitten vuosien 2001–2005.
”On liian aikaista sanoa, onko viimeisten kahden vuosikymmenen aikana tapahtunut nopean asekaupan kasvun aika nyt ohi. Esimerkiksi koronapandemian taloudelliset vaikutukset voivat vaikuttaa siihen, että jotkut maat arvioivat uudelleen asetuontinsa lähivuosina. Samaan aikaan kuitenkin pandemian huippuaikoinakin vuonna 2020 monet maat allekirjoittivat suuria sopimuksia”, sanoo Siprin vanhempi tutkija Pieter D. Wezeman tiedotteessa.
Kansainvälisen asekauppa on myös yhä lähellä korkeinta tasoa sitten kylmän sodan loppumisen, Sipri muistuttaa.
Maailman viisi suurinta aseiden viejää ovat tilastojen mukaan Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina.
Näistä Yhdysvallat, Ranska ja Saksa ovat viimeisen viisivuotiskauden aikana edelleen kasvattaneet vientiään. Yhdysvaltain osuus maailman asekaupasta nousi 32 prosentista 37 prosenttiin. Jo lähes puolet sen aseviennistä suuntautuu Lähi-itään.
Venäjän asevienti puolestaan laski 22 prosenttia ja Kiinan vajaat kahdeksan prosenttia. Venäjällä pudotusta selittää etenkin vähentynyt asevienti Intiaan.
Asekaupan globaalista vähenemisestä huolimatta tilanne vaihtelee alueittain paljon. Lähi-idän asetuonnin kasvu on hidastunut viimeisellä viisivuotiskaudella, mutta se on silti kasvanut 25 prosenttia, mikä johtuu pääosin Saudi-Arabiasta, Egyptistä ja Qatarista, tilastoista selviää. Kasvu heijastelee Siprin mukaan Persianlahden maiden keskinäistä kilpailua.
Saudi-Arabia on edelleen maailman suurin aseiden tuoja. Sen asetuonti kasvoi 61 prosenttia vuosina 2016–2020. Maan osuus Yhdysvaltain aseviennistä on lähes neljänneksen. Länsimaiden asekauppa Saudi-Arabian kanssa on herättänyt kansainvälistä pahennusta, sillä maan johtama liittouma on pommittanut lähes kuuden vuoden ajan Jemeniä ja myös sen siviilikohteita.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia