Kansainvälisten medioiden Afrikka-uutisointi pyörii yhä köyhyyden, korruption ja konfliktien ympärillä, paljastaa uusi tutkimus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälisten medioiden Afrikka-uutisointi pyörii yhä köyhyyden, korruption ja konfliktien ympärillä, paljastaa uusi tutkimus

Afrikan mediaindeksin mukaan monet mediat käsittelevät maanosan ilmiöitä syvällisesti, mutta ongelmana on aiheiden yksipuolisuus ja maiden vähyys.

Sanomalehti.

Kuva: Andrys Stienstra / Pixabay.

Kansainvälinen media ylläpitää käsitystä Afrikasta ”ongelmalapsena”, moititaan tuoreessa Global Media Index for Africa -tutkimuksessa.

Kapkaupungin yliopiston sekä Africa No Filter -järjestön ja The Africa Centerin tekemä tutkimus mittaa Afrikka-uutisoinnin syvällisyyttä sekä aihevalikoiman, lähteiden ja käsiteltävien maiden monipuolisuutta. Tarkoituksena on kannustaa mediaa tasapainoisempaan ja moninaisempaan uutisointiin. 

”Uutisointi keskittyy edelleen sotaan, sairauksiin, korruptioon ja turvattomuuteen. -- Tällainen raportointi kertoo sitkeästä käsityksestä, joka muilla maailman alueilla on Afrikasta ja siitä, miksi maanosaa pidetään edelleen ’ongelmalapsena’, joka tarvitsee ulkomaisia pelastajia”, kirjoittavat tutkijat Wallace Chuma ja Trust Matsilele The Conversation -verkkojulkaisussa.

Tutkimuksessa käytiin läpi yli tuhat verkkoartikkelia 20 kansainvälisestä mediajulkaisusta. Mukana olivat muun muassa CNN, Deutsche Welle, Bloomberg, The Guardian, The Wall Street Journal ja Al Jazeera. Suomalaisia julkaisuja ei ollut mukana. Tekijöiden mukaan kyseessä on ensimmäinen laajamäärällinen tutkimus kansainvälisen median Afrikka-representaatiosta.

Tutkijat havaitsivat, että Afrikka-uutisoinnissa äänessä olivat usein eliittiä edustavat miehet. Tavallisten afrikkalaisten, naisten ja syrjittyjen ryhmien äänet olivat vähemmistössä. Toinen ongelma oli, että julkaisuissa käsiteltiin vain kourallista Afrikan maista, mikä syventää ajatusta maanosasta yhtenä monoliittina. 

Myös aiheiden vähyys oli silmiinpistävää. Esimerkiksi kulttuuria, teknologiaa, innovaatioita tai vaikkapa mineraalivaroja ei juuri käsitelty samaan aikaan, kun uutisointi keskittyi politiikkaan, konflikteihin, korruptioon ja köyhyyteen, tutkijat kertovat.

”Tutkimuksen tulokset korostavat tarvetta tasapainoisemmalle ja kattavammalle lähestymistavalle. Se johtaisi todenmukaisempaan ja reilumpaan representaatioon maanosasta, haastaisi haitallisia stereotypioita ja edistäisi vivahteikkaampaa ymmärrystä Afrikan monimutkaisuudesta”, tutkijat toteavat.

Kiitosta he antavat kuitenkin tarinoiden syvällisyydelle. Silloin, kun Afrikan maita käsiteltiin, yleensä uutisointi vältti stereotypioita, oli tasapainoista ja tarjosi lukijoille riittävästi kontekstia, tutkimuksessa kerrotaan.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia