Kenian uusintavaalit vaakalaudalla – ”tilanne on hirveän jännittynyt” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian uusintavaalit vaakalaudalla – ”tilanne on hirveän jännittynyt”

Suomalainen kehitysyhteistyöntekijä Airi Kähärä seuraa Kenian presidentinvaalien uusintakierrosta Nairobissa. Tilanne on kireä, sillä jopa vaalikomission puheenjohtaja on sanonut, ettei reiluja vaaleja voida järjestää. Väkivallan uhka on korkealla.

Kenialaismies ja Kenian lippu

Kenian presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestettiin elokuussa. Nyt jännitetään, tuleeko toista kierrosta ja jos tulee, miten reilut vaalit ovat. Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC 2.0.

Kenian ensi viikon torstaille määrätty presidentinvaalien uusintakierros saattaa vielä lykkääntyä. Opposition ehdokas Raila Odinga on vetäytynyt vaaleista, ja kaupungeissa järjestetään mielenosoituksia. Pelkona on, että maa ajautuu samaan väkivallan kierteeseen kuin vuoden 2007 vaalien jälkeen.

”Ihmiset ovat hyvin epätietoisia siitä, mitä tässä tulee tapahtumaan. Tilanne on hirveän jännittynyt. Kansa on selvästi jakautunut kahtia. Tämä on ihan käsittämätön pattitilanne”, kuvailee maan pääkaupungissa Nairobissa asuva Airi Kähärä.

Kähärä johtaa kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden työtä Somalimaassa sekä Kenian länsiosissa, joka on perinteisesti opposition kannatusaluetta.

Kehitysyhteistyö ei ole alueella juuri nyt helppoa. Solidaarisuus pyrkii kitkemään naisten sukuelinten silpomista ja muuta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, mutta se joutuu silti vakuuttamaan viranomaisille, ettei tee poliittista työtä. Kähärän eikä muidenkaan kansainvälisten järjestöjen työntekijöiden työlupia ole uusittu.

Ei reiluja vaaleja

Kähärä seurasi Kenian presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta myös elokuussa. Tuolloin istuvan presidentin Uhuru Kenyattan kerrottiin voittaneen vaalien ensimmäisen kierroksen 54 prosentin äänimäärällä. Kakkoseksi jäi opposition Raila Odinga, joka sai 44 prosenttia äänistä.

Kansainväliset tarkkailijat pitivät vaaleja aluksi rehellisinä, mutta syyskuun alussa Kenian korkein oikeus mitätöi tuloksen.

Sen mukaan tulos oli julistettu ennen kuin kaikki äänet oli saatu laskettua. Äänten välittämisessä äänestyspaikoilta laskentakeskukseen oli ongelmia, ja sähköistä ääntenlaskujärjestelmää oli todennäköisesti peukaloitu. Esimerkiksi Kenyattan ja Odingan välillä oli jatkuvasti sama ero.

Kähärä kertoo, että Solidaarisuuden hankealueella ihmisiltä kerättiin presidentin järjestämissä vammaisille ja vanhuksille tarkoitetuissa koulutuksissa henkilökortit pois. Ne löytyivät vasta vaalien jälkeen, mikä viittaa siihen, että korteilla äänesti joku muu.

Korkein oikeus määräsi uudet vaalit, ja ne pitäisi järjestää ensi torstaina. Oppositio kuitenkin epäilee niiden tulosta, sillä vaalikomission kokoonpano on suurelta osin sama kuin ensimmäisellä kierroksellakin ja myös sähköisten järjestelmien uudistaminen on kesken. Äänestyslipukkeetkin painaa sama taho kuin viime vaaleissa, dubailainen firma, jolla on yhteyksiä Kenian hallintoon.

Kenian tilannetta pitkään seurannut Pohjoismaisen Afrikka-instituutin vanhempi tutkija Sirkku Hellsten ei usko, että vaalit voivat olla avoimet tai reilut. Mahdollista myös on, että niitä ei järjestetä ollenkaan.

Hänen mukaansa ongelmat ulottuvat laajemmalle kuin vain sähköisiin järjestelmiin.

”Kaikki vaalikomission jäsenet eivät näytä olevan poliittisesti puolueettomia. Toisaalta ne, jotka ovat pyrkineet puolueettomuuteen, ovat joutuneet kovan painostuksen kohteeksi – ilmeisesti sekä hallituksen että opposition edustajien toimesta”, hän kertoo.

Ensimmäisen kierroksen alla yksi komission jäsenistä murhattiin. Tällä viikolla yksi jäsenistä pakeni maasta sanoen, ettei reiluja vaaleja voida järjestää. Samaa mieltä on komission puheenjohtaja Wafula Chebukati, joka on vedonnut sen puolesta, että ehdokkaat saapuisivat neuvotteluihin.

Istuva presidentti Kenyatta ei ole neuvotteluihin suostunut. Odinga taas neuvottelee mutta on ilmoittanut, ettei lähde uusintakierrokselle, ellei vaaleissa toteuteta uudistuksia, kuten esimerkiksi vaalikomission vaihtoa sekä parempaa valvontaa.

Pakoon väkivaltaa

Vaalierimielisyyksien taustalla on kenialaisten vahva jakautuminen heimoihin – kikuju-ryhmää edustava valtapuolue on suosinut omiaan ja muut ovat tyytymättömiä. Lisäksi maassa ollaan ylipäätään tyytymättömiä esimerkiksi eriarvoisuuteen ja korruptioon.

Sirkku Hellstenin mukaan yhä useampi kenialainen on alkanut nähdä heimopohjaisen järjestelmän ongelmat. Monet kuitenkin äänestävät edelleen oman etnisen ryhmän edustajia, koska muitakaan vaihtoehtoja ei oikeastaan ole.

Vaaleissa on vaakalaudalla paitsi demokratia, myös turvallisuus. Vaalierimielisyyksien pelätään johtavan väkivaltaan, sillä niin kävi myös vuonna 2007. Tuolloin yli 1 200 ihmistä kuoli etnisten ryhmien välisissä erimielisyyksissä. Nykyinen istuva presidentti Kenyatta ja hänen varapresidenttinsä William Ruto joutuivat kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen syytettynä väkivallan lietsonnasta. Heidät vapautettiin, koska todisteita ei saatu kasaan – todistajia muun muassa katosi ja kuoli.

Hellstenin mukaan väkivalta on mahdollista myös tällä kerralla, eikä vähiten poliisin ylenpalttisen voimankäytön takia.

Tänä vuonna opposition mielenosoituksissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä. Poliisi on jahdannut mielenosoittajia ja hakannut ja ampunut heitä kuoliaaksi, kertoivat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch tällä viikolla. Yksi uhreista oli kotinsa parvekkeella seissyt 9-vuotias tyttö.

Nairobissa olevan Airi Kähärän mukaan keskustassa ei kannata nyt liikkua. Poliiseja ja sotilaita on kaikkialla. Hänen mukaansa vaalipäivänä jokainen kenialainen pyrkii lähtemään oman heimonsa kotiseudulle.

”Toisen klaanin alueella ei voi olla, jos väkivaltaisuuksia tulee.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia