Kiinan kasvava talousmahti ärsyttää Japania | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinan kasvava talousmahti ärsyttää Japania

Uusi vuosi ei lupaa suojasäätä Aasian voimakaksikon, Kiinan ja Japanin, suhteisiin. Maiden taloudellinen kanssakäyminen lisääntyy, mutta samalla myös kilpailu vaikutusvallasta alueella. Asiantuntijoiden mukaan Japani ei ole vieläkään sopeutunut Kiinan talouskasvuun, joka hipoi viime vuonna kymmentä prosenttia.

Kiinan ja Japanin ennestäänkin kylmät suhteet jäähtyvät edelleen 2006, vaikka maiden taloudellinen kanssakäyminen lisääntyy. Syynä on Aasian talousmahtien kiristyvä kilpailu vaikutusvallasta alueella, asiantuntijat ennustavat.

”Maiden taloudet ovat läheisesti kytköksissä toisiinsa, mutta niiden sydämet ovat etäällä toisistaan”, Kiinaa pitkään tarkkaillut Tetsuya Kodama sanoo. Hän johti aikaisemmin Kiinan ystävyysseuraa Japanissa.

Kehittyvän Aasian johtava talousmahti Japani oli vuosikymmeniä tottunut olemaan kukkona tunkiolla, kunnes Kiinan ponteva kasvu alkoi 1990-luvun puolivälissä.

Asiantuntijoiden mukaan Japani ei ole vieläkään sopeutunut Kiinan talouskasvuun, joka hipoi viime vuonna kymmentä prosenttia. Lisäksi 1,3 miljardin asukkaan Kiinan mahtia pönkittävät maailman suurin väestö, vahvat asevoimat ja kansallismielinen johto.

”Kiinan astuminen kansainvälisen politiikan parrasvaloihin on tuskallista Japanille, jolla on suurempi talous ja jota länsi kohtelee kypsänä kumppanina. Japanin on totuttava tähän poliittisten voimasuhteiden muutokseen alueella”, Kodama sanoo.

Aasian tarkkailijoiden mukaan Japanin suositun pääministerin Junichiro Koizumin hallitus kärjistää tilannetta toiminnallaan.

Harumi Arata viittaa Koizumin toistuviin vierailuihin Yasukunin temppeliin, joka on sodissa kaatuneiden japanilaisten muistomerkki.

Temppeliin on haudattu myös Japanin sotarikolliset, jotka olivat vastuussa Kiinan, Korean niemimaan ja Aasian osien miehittämisestä ennen Japanin tappiota toisen maailmansodan lopussa.

Kiina ja Etelä-Korea reagoivat vihaisesti aina Koizumin vieraillessa muistomerkillä. Niiden mielestä se osoittaa, ettei Japani kadu menneisyyttään. Koizumi kiistää syytökset ja ilmoittaa jatkavansa käyntejään.

Koizumin mukaan Japanilla on hyvät taloussuhteet Kiinan ja Etelä-Korean kanssa eikä maa ”anna ulkovaltojen neuvoa itseään siinä, kuinka kunnioittaa sodassa kuolleiden muistoa”.

Kun Koizumi luopuu vallasta ensi syyskuussa, hänen todennäköinen seuraajansa, suosittu Shinzo Abe, jatkaa kunnianosoituksia niille, joita Japani pitää sotasankareina.

Koizumi ajaa uudistuksia - kuten sodan jälkeisen perustuslain muutosta - jotka mahdollistavat Japanin sotilasmahdin kasvattamisen. Japani tavoittelee aktiivista geopoliittista roolia, ja Koizumi haluaa Kiinan myöntävän sen johtoaseman.

Japani on luonut läheiset suhteet Yhdysvaltoihin vastaiskuna Kiinan haasteelle. Tuloksia nähdään vuonna 2006, tarkkailijat ennustavat.

Japani aikoo myös parantaa suhteita Intiaan heikentääkseen Kiinan asemaa. Japanin ulkoministeri Taro Aso vierailee Intiassa ja Pakistanissa alkuvuodesta 2006. Ulkoministeriön edustajan Akira Chiban mukaan matkalla halutaan osoittaa se, kuinka tärkeänä Japani pitää suhteita Intiaan.

Aasian maiden järjestön Aseanin hiljattaisessa huippukokouksessa Japanin ja Intian pääministerit sopivat työskentelevänsä yhdessä Itä-Aasian yhteistyön puolesta ja YK:n turvallisuusneuvoston uudistamiseksi. Molemmat maat havittelevat pysyvää paikkaa turvaneuvostossa.

Japani tekee kuitenkin työtä korkealla tasolla myös edistääkseen suhteita Kiinaan.

Joulukuussa perustettu Koizumin johtama paneeli ilmoitti, että Japani sopii vuoteen 2010 mennessä erillisistä taloussuhteista Kiinan, Etelä-Korean ja Kaakkois-Aasian maiden kanssa tavoitteena vahvistaa alueellista taloudellista yhdentymistä ja luoda Itä-Aasian yhteisö.

Hallitus on myös varannut määrärahan kulttuurisuhteiden luomiseksi Kiinaan ja suuremman yhteisymmärryksen edistämiseksi.

Kulttuurisuhteiden edistämistä johtava Osakan yliopiston professori Kazuya Sakamoto määrittelee tämän uuden politiikan yritykseksi sisällyttää isänmaalliset ja kansallismieliset piirteet ”järkevään” ulkopolitiikkaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia