Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Hiv-testausta Kondon demokraattisessa tasavallassa vuonna 2018. Kuva: MIchael Ali / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.
Maailma oli hivin ja aidsin ehkäisyssä takamatkalla jo ennen koronapandemiaa, ja nyt vaarana on, että korona tulee lisäämään uusia hiv-tartuntoja ja aids-kuolemia, varoittaa YK:n hiv/aids-ohjelma Unaids.
Järjestö arvioi huomenna vietettävän maailman aids-päivän alla julkaistussa raportissaan, että vuosina 2020–2022 ylimääräisiä hiv-tartuntoja voi tulla koronaviruksen vuoksi jopa 293 000 ja aids-kuolemia noin 148 000.
Koronaviruksen seurauksena monissa maissa terveyspalveluita on leikattu. Monissa maissa hiv-palveluita on keskeytetty, testejä ja diagnooseja tehdään vähemmän ja myös hoitoprosesseja aloitetaan vähemmän. Hivin hoidossa käytettävän antiretroviraaliterapian käyttö on kasvanut vain 2,4 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mikä on paljon tavallista vähemmän, raportissa kerrotaan.
Hiv-riskiryhmät kärsivät myös erityisen paljon koronapandemiana liittyvistä rajoitustoimista. Esimerkiksi monet seksityöläiset ovat menettäneet työnsä ja jääneet ilman taloudellista tukea.
Maailman maat ovat sopineet, että hiv ja aids kansanterveysuhkana lopetetaan vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi on useita välitavoitteita. Tavoitteiden saavuttamisessa oli kuitenkin vaikeuksia jo ennen pandemiaa.
Tänä vuonna tavoitteena oli, että uusia hiv-tartuntoja olisi enää puoli miljoonaa ja kuolemia saman verran. Tavoitetta ei kuitenkaan tulla saavuttamaan, sillä vielä viime vuonna tartunnan sai 1,7 miljoonaa ihmistä ja tautiin kuoli lähes 700 000.
Unaids vaatii maita ryhtymään kunnianhimoisemmin hivin vastaiseen taisteluun. Vuoteen 2025 mennessä on lisättävä hiv- ja seksuaaliterveyspalveluiden kattavuutta, vähennettävä rankaisevia lakeja ja käytäntöjä sekä vähennettävä stigmaa ja syrjintää.
”Kollektiivinen epäonnistuminen investoimisessa kokonaisvaltaiseen, oikeusperustaiseen ja ihmiskeskeiseen hiv-politiikkaan on tullut kammottavalla hinnalla. Pelkästään poliittisesti miellyttävimpien ohjelmien toteuttaminen ei käänny koronavirusta vastaan tai lopeta aidsia. Jotta toimet saadaan takaisin raiteilleen, on asetettava ihmiset etusijalle ja puututtava eriarvoisuuksiin, joissa epidemiat kukoistavat”, sanoo Unaidsin pääjohtaja Winnie Byanyima tiedotteessa.
Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altistivat maailman myös koronaviruspandemialle. Jos terveysjärjestelmät ja sosiaaliset turvaverkot olisivat olleet vahvempia, maailma olisi ollut paremmissa asemissa hidastaa koronan leviämistä, järjestö muistuttaa.
Se muistuttaa myös ottamaan oppia hiv-epidemian virheistä koronan hoidossa: miljoonat ihmiset kuolivat takavuosina aidsiin odottaessaan lääkitystä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia