"Kosovon itsenäisyyspäivä on lyöty lukkoon" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Kosovon itsenäisyyspäivä on lyöty lukkoon"

Kosovon vastavalittu pääministeri Hashim Thaci paljastaa IPS:n haastattelussa, että valtion itsenäistymisen päivämäärä on jo lyöty lukkoon ja kerrottu johtaville länsimaille.

Aiemmin Kosovon vapautusarmeijan (UCK) poliittisena johtajana toiminut Thaci sanoo haluavansa luotsata tulevaa valtiota yhteistyön, ei pakottamisen hengessä.

Haasteita tarjoavat albaanien ja serbien vahvat etniset jännitteet, alikehitys ja villinä rehottava korruptio.

Thaci ei usko, että kansainvälinen yhteisö enää yrittäisi lykätä Kosovon itsenäisyyttä, vaikka niin on tapahtunut lukuisia kertoja.

"Prosessi on nyt aivan eri vaiheessa. Olen täysin vakuuttunut Washingtonin, Brysselin ja Naton sitoutumisesta siihen, ja meillä on selvä asialista", Thaci selittää.

"Pristina, Washington ja Bryssel tietävät jo itsenäisyysjulistuksen päivämäärän. Se ei tapahdu yksipuolisesti vaan koordinoidusti", hän jatkaa.

Thaci myöntää, että julistus "kenties" annetaan vasta, kun Serbiassa on pidetty presidentinvaalit. Niiden ensimmäinen kierros oli 20. tammikuuta ja toinen pidetään 3. helmikuuta.

Thaci painottaa, että Kosovon itsenäistyminen on peruuttamaton prosessi, eikä usko, että Makedonian tai Serbian albaanialueilla puhkeaisi sen seurauksena merkittäviä levottomuuksia.

Hän tunnustaa kuitenkin, että vähemmistöjen, eritoten serbien, integroiminen uuden Kosovon demokraattisiin rakenteisiin ja prosesseihin on suuri haaste.

Lisää haasteita tarjoavat sosiaaliturvan ja koulutuksen parantaminen, mukautuminen eurooppalaiseen lainsäädäntöön, nuorison työllistäminen ja ulkomaisten sijoitusten houkuttelu maahan.

Thaci kertoo haluavansa yhtenäisen Kosovon, jossa ei erotella albaaneja serbeistä.

"Ymmärrän, että (serbien ja albaanien kahtia jakama) Mitrovica on arka asia", hän sanoo luvaten kehittää kaupunkia integraation eikä separaation hengessä.

Itsenäistymisen jälkeen aluetta valvovat kansainväliset tarkkailijat ja Naton joukot, ja yhdysvalatalaisia joukkoja sijoitetaan myös Pohjois-Kosovoon, Thaci kaavailee.

"Vierailen serbiyhteisössä ja puhun sen jäsenten kanssa. Haluan vakuuttaa heille, että he voivat asua taloissaan ilman pelkoa omaisuutensa tai henkensä puolesta", hän jatkaa.

Thaci sanoo häpeävänsä Kosovon "institutionalisoitunutta" korruptiota ja lupaa hallituksensa käyvän taisteluun sitä, samoin kuin järjestäytynyttä rikollisuutta, vastaan.

Hän luottaa "poliittisen pääomansa" riittävän korruption kitkemiseen eikä aio sortua kompromisseihin edes lahjonnassa mukana olevien kansainvälisten tahojen kanssa.

"Tähän asti jotkut heistä ovat sietäneet korruptiota tai olleet siinä mukana. Aion käydä myös heidän kimppuunsa. YK:n Kosovo-operaatiossa (Unmic) on jo aloitettu asiasta laaja tutkimus", Thaci kertoo.

Vaikka Thacin taustaryhmä UCK harjoitti aseellista toimintaa, hän muistuttaa olleensa aina poliitikko. "Olin UCK:n poliittinen johtaja. Nyt realiteetit ovat muuttuneet ja niin olen minäkin."

Epäonnistuminen ei pelota Thacia, jonka "elämä on tähän asti ollut pelkkää onnistumista".

"Minulla on ollut kolme tavoitetta. Ensin piti ajaa Serbian joukot ja hallinto ulos Kosovosta. Joillekin se oli mahdoton ajatus, mutta onnistui 1999."

"Toinen projektini on itsenäisyys. Lähtölaskenta on käynnissä, ja saavutamme sen. Kolmas on maan kehittäminen. Taistelemme ja voitamme. Ilman itsenäisyyttä tämä maa ei kehity."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia