Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä
Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Kuukautiset ovat usein tabu. Etelä-Aasiassa monet tytöt eivät saa tietoa niistä ennen kuin ne alkavat, selviää tutkimuksesta. Kuva: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget / CC BY-NC-ND 2.0.
Etelä-Aasian koulut ovat edistyneet kunnollisten vessojen rakentamisessa ja kuukautisvalistuksen lisäämisessä. Joissakin maissa jopa puolet tytöistä ei kuitenkaan saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat ensimmäisen kerran, kertovat YK:n lastenjärjestö Unicef ja vesialan avustusjärjestö WaterAid tuoreessa raportissaan.
Esimerkiksi Sri Lankassa tietämättömien osuus on 66 prosenttia ja Intiassa 52 prosenttia.
”Usein tytöt kääntyvät äitiensä ja opettajiensa puoleen tuen saamiseksi, mutta jos näillä itselläänkään ei ole itseluottamusta eikä tietoa, he voivat sen sijaan pahentaa tabuja. Yleinen ajatus on, että kuukautiset ovat likainen salaisuus. Viestiä on muutettava niin, että kuukautiset nähdään terveinä ja normaaleina”, sanoo raportin teossa mukana ollut WaterAidin Etelä-Aasian ohjelmajohtaja Thérèse Mahon tiedotteessa.
Raportista selviää myös, että esimerkiksi Afganistanissa, Sri Lankassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa noin kolmasosa tytöistä jättää joka kuukausi koulupäiviä väliin kuukautisten takia.
Syinä ovat huonot vessat, joissa ei välttämättä ole vettä, mahdollisuuksia jätteiden poisheittämiseen tai yksityisyyttä. Lisäksi kulttuuriset uskomukset estävät tyttöjä liikkumasta, menemästä kouluun tai vierailemasta uskonnollisissa paikoissa kuukautisten aikana.
Kunnollisten vessojen rakentaminen kouluihin on raportin mukaan kuitenkin lisääntynyt. Useimmat alueen maat eivät silti täytä Maailman terveysjärjestön suositusta, jonka mukaan jokaista 25:tä oppilasta kohti tarvitaan yksi tyttöjen vessa. Esimerkiksi Nepalin Sindhulin alueella suhdeluku on yksi vessa 170:tä tyttöä kohti.
Raportissa käsitellään tarkemmin Afganistania, Bangladeshia, Bhutania, Intiaa, Malediiveja, Nepalia, Pakistania ja Sri Lankaa. Se julkaistiin 28.5. vietettävän maailman kuukautishygieniapäivän kunniaksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia