Lääkärit ilman rajoja syyttää WHO:ta hidastelusta ebolan hoidossa
Vuosi epidemian puhkeamisen jälkeen yli 10 000 ihmistä on kuollut.
Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) kritisoi tuoreessa raportissaan (pdf) etenkin Maailman terveysjärjestöä WHO:ta epäonnistumisista ebolaepidemian torjunnassa. Järjestön mukaan sen varoituksia ei kuunneltu ajoissa.
Järjestön pääjohtajan Christopher Stokesin mukaan ebolaa on kuvailtu kansainvälisenä epidemiana maissa, joissa oli heikko terveysjärjestelmä eikä kokemusta ebolasta. Selitys on kuitenkin liian helppo, hän sanoo.
"Se, että ebola riistäytyi käsistä, vaati monen instituution epäonnistumisen. Ja niin kävi, traagisin ja vältettävissä olevin seurauksin", hän sanoo järjestön tiedotteessa.
Ebolasta ilmoitettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2014 Guineassa. MSF:n mukaan vielä toukokuussa Guinean presidentti kuitenkin syytti järjestöä paniikin lietsomisesta varainkeruun vauhdittamiseksi. Sierra Leonessa hallitus taas ohjeisti kesäkuussa WHO:ta raportoimaan vain laboratorion vahvistamat kuolemat, mikä vääristi tilastoja.
Raportin mukaan myös WHO:n olisi pitänyt osoittaa johtajuutta aiemmin, kuten sen tehtäviin kuuluu. Kaikki elementit, jotka johtivat taudin uuteen pahenemiseen kesäkuussa, olivat olemassa myös maaliskuussa, mutta halua toimia ei ollut, raportissa todetaan.
WHO julisti ebolan globaaliksi hätätilaksi vasta elokuussa. Uutistoimisto AP kertoi viime viikolla, että ajatus globaalin hätätilan julistamisesta oli ilmassa jo kesäkuussa, mutta WHO viivytteli peläten esimerkiksi epidemian talousvaikutuksia. Taudin pelko ja asiantuntijuuden puute halvaannutti myös useimmat avustusjärjestöt ja avunantajat, raportissa sanotaan.
WHO:n viimeisimpien tilastojen mukaan ebolatartunnan on tähän mennessä saanut noin 24 700 ihmistä ja siihen on kuollut noin 10 200 ihmistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia