Lääkepatentit hiertävät Etelä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkepatentit hiertävät Etelä-Afrikassa

Lääkepatentit nostavat lääkkeiden hinnat kansalaisten ulottumattomiin.

(IPS) -- Etelä-Afrikassa laajenevan kansanliikkeen silmätikkuna ovat lääkepatentit, jotka nostavat lääkkeiden hinnat kansalaisten ulottumattomiin.

"Joillekin syöpäpotilaille tulee halvemmaksi lentää Intiaan hoitoon kuin ostaa pelkät lääkkeet kotimaasta", sanoo Bernie Lass syöpäjärjestö CanSurvivesta.

Myös diabeteslääkkeet ovat monille liian kalliita, ja mielenterveysjärjestöt valittavat kohtaavansa päivittäin potilaita, joilla ei ole varaa lääkkeisiin. Se tekee heistä entistä masentuneempia, avuttomampia, toivottomampia ja alttiimpia itsemurhalle.

Lääkärit ilman rajoja (MSF) ja Treatment Action Campaign (TAC) aloittivat liikehdinnän patenttilakien muuttamiseksi 2011, ja mukaan on liittynyt laaja kirjo potilas- ja muita terveysalan järjestöjä.

Liike vaatii Etelä-Afrikan hallitusta viimeistelemään henkistä omaisuutta koskevan lakiluonnoksen, joka auttaisi laskemaan lääkkeiden hintoja. Hanke on ollut vireillä vuodesta 2013.

Järjestöjen mukaan Etelä-Afrikassa hyväksytään nykyisin likimain kaikki patenttihakemukset, mikä turvaa esimerkiksi lääkevalmisteille pitkät suoja-ajat ja korkeat hinnat.

Kampanja arvioi, että 80 prosenttia Etelä-Afrikassa myönnetyistä patenteista ei täytä vaadittuja kriteerejä. Sen mahdollistaa hakemusten pintapuolinen tutkiminen, jonka tilalle järjestöt vaativat eettisyyttä ja läpinäkyvyyttä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia