Lainsäädännöllä Israelin siirtokuntia vastaan – Voisiko Suomi kieltää miehitetyiltä alueilta olevien tuotteiden maahantuonnin?
Kansanedustaja Veronika Honkasalon lakialoite tähtää miehitetyiltä alueilta peräisin olevien tuotteiden maahantuonnin kieltämiseen. Irlannissa vastaava lakialoite on ollut parlamentin käsittelyssä jo vuodesta 2018 lähtien.
Mishor Adumimin teollisuusalue sijaitsee Israelin siirtokunnassa Länsirannalla. Alueella toimii useita pieniä tehtaita ja yrityksiä. SodaStream sulki alueella sijainneen tehtaansa vuonna 2015, kun sitä oli kritisoitu palestiinalaisalueiden miehityksen tukemisesta. Kuva: Neukoln / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.
Yksi Israelin ja palestiinalaisten konfliktin kiperimmistä kysymyksistä koskee Israelin siirtokuntia, joita maa on rakentanut vuoden 1967 sodassa miehittämilleen alueille.
Kansainvälisen oikeuden mukaan siirtokunnat ovat laittomia. Siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden boikotointi onkin Palestiina-aktivistien ja kansalaisjärjestöjen eri puolilla maailmaa pitkään ajama tavoite.
Nyt asiaan yritetään puuttua myös lainsäädännön kautta. Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo on tehnyt lakialoitteen miehitetyiltä alueilta peräisin olevien tuotteiden maahantuonnin kiellosta.
Aloitteen lakitekstissä ei viitata mihinkään tiettyyn maahan tai alueeseen, mutta Israelin miehittämät palestiinalaisalueet olisivat sen ilmeisin soveltamiskohde.
Aloitteen mahdollisuudet edetä laiksi ovat heikohkot. Aloitteen allekirjoitti 35 kansanedustajaa etupäässä vasemmistoliitosta, sosialidemokraateista ja vihreistä. Rkp:stä on yksi allekirjoittaja, Eva Biaudet.
”Korona-aikana on erittäin haastavaa kerätä allekirjoituksia, kun ei ole juuri tilaisuutta kohdata muita edustajia. Lisäksi tämän aloitteen tematiikkaan liittyy paljon tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja”, Honkasalo toteaa.
Vaikka kannatusta ei Suomen eduskunnassa tulisi, ei Honkasalo pidä aloitteen tekemistä turhana työnä.
”Tämä on pitkän aikavälin vaikuttamista. Toivottavasti asia etenee jossain vaiheessa, ja sitten on ainakin pohja valmiiksi mietittynä. Käännätimme aloitteen tekstin myös englanniksi, ja tietoisuutta siitä on saatu levitettyä ulkomaille.”
Irlannin parlamentilta jo kertaalleen vihreää valoa
Suomea ja Honkasaloa ennen vastaavaa on yrittänyt Irlannin senaatin jäsen Frances Black, joka teki lakialoitteen miehitetyiltä alueilta olevien tuotteiden kieltämisestä vuonna 2018.
Irlannissa asialle löytyikin kannatusta, sillä parlamentin molemmat kamarit hyväksyivät aloitteen alustavassa käsittelyssä. Irlannin parlamentti hyväksyi myös kesällä 2021 kannanoton, jossa Israelin siirtokuntien todetaan merkitsevän käytännössä miehitettyjen alueiden laitonta liittämistä Israeliin.
Maan edellinen hallitus kuitenkin torjui Blackin lakialoitteen. Vuoden 2020 vaalien ja uuden hallituksen myötä lakialoite on edelleen parlamentin käsittelyssä kommentointi- ja muutoskierroksella.
Irlannissa lain vastustajat ovat olleet huolissaan sen vaikutuksista Irlannin talouteen. Laki näet saattaisi aiheuttaa ongelmia yhdysvaltalaisille yrityksille, joista monet ovat verotuksellisista syistä sijoittaneet Euroopan-toimintojensa pääkonttorin Irlantiin.
Yhdysvalloissa taas on voimassa laki, joka kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä osallistumasta sellaisiin boikotteihin, joita Yhdysvaltain hallitus ei hyväksy. Tällöin Irlannissa toimivat yhdysvaltalaiset yritykset joutuisivat monimutkaiseen juridiseen solmuun – tai siirtämään toimintonsa pois Irlannista.
Kansalaisaloite edistää asiaa EU:ssa
Siirtokuntatuotteiden boikotointia pyritään edistämään myös EU-tasolla eurooppalaisen kansalaisaloitteen myötä. Euroopan komissio rekisteröi asiaa koskevan aloitteen viime syyskuussa juridisen väännön jälkeen.
Edetäkseen käsittelyyn kansalaisaloitteen tulee saada taakseen vähintään miljoona kannattajaa EU-maista. Allekirjoitusten keruu alkaa 20. helmikuuta, joka on kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä.
Aiemmin siirtokuntatuotteita on käsitelty muun muassa EU-tuomioistuimessa, joka päätti vuonna 2019, että siirtokunnista tuotavien elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä on käytävä ilmi, että ne ovat peräisin nimenomaan siirtokunnista.
Merkintävelvollisuus tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden jättää siirtokuntatuotteet ostamatta, mutta ei rajoita niiden maahantuontia tai myyntiä.
Boikottipäätöksiä myös kaupunkitasolla
Kuntatasolla siirtokuntatuotteiden boikotointipäätöksiä on tehty eri puolilla Eurooppaa. Ainakin Oslon kaupunginvaltuusto sekä Leicester, Swansea ja Gwynedd Britanniassa ovat kieltäneet siirtokuntatuotteet julkisissa hankinnoissa.
Helsingissä 20 kaupunginvaltuutettua teki vuonna 2021 aloitteen siitä, että Helsingin kaupunki sitoutuisi olemaan solmimatta sopimuksia minkään yrityksen kanssa, joka hyötyy palestiinalaisalueiden laittomasta miehityksestä.
Helsingin Sanomien jutun mukaan kaupungin virkamiehistö ei aloitteesta innostunut, mutta kaupunginhallitus päätti loppuvuodesta 2021 tiukan äänestyksen jälkeen palauttaa asian käsittelyyn.
Juttua muokattu 8.2.: Lisätty tieto siitä, että eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoitusten keruu alkaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivänä 20. helmikuuta.
Kommentit
Lisättäköön, että laittomien siirtokuntien tuotteiden tuontikielto olisi kansainvälisen oikeuden mukaan Suomen ja EU:n velvollisuus.
Lähetin pari kuukautta sitten kysymyksen EU parlamenttiin, "Miksi EU on ajettu sellaiseen tilaan, että suuri osa tuotteista tulee Kiinasta?" Muutaman viikon välein on tullut viestejä, että kysymykseni on siirretty toiselle asiantuntijalle. Kiinan ihmisoikeustilanne ei taida olla parhaasta päästä? Olympialaiset annettiin Kiinalle. Kiinalainen investointiraha ja pandat kyllä kelpaa länsimaille. Te tuomitsette Israelin, mutta ette Kiinaa. Te tuomitsette Israelin, mutta ette palestiinalaisia. Toivoisin hieman tasapuolisuutta.
https://www.timesofisrael.com/israel-to-give-work-permits-to-16000-more…
Israelin boikotointi vähentää palestiinalaisten työmahdollisuuksia.
Israel harjoittaa apartheidia. Israel rikkoo kansainvälistä lakia. Kannattaisi lukea HRW:n ja Amnestyn raportti ja herätä tähän asiaan.
https://mfa.gov.il/mfa/foreignpolicy/terrorism/palestinian/pages/wave-o…
Edellämainitut järjestöt tuomitsevat Israelin, mutta eivät palestiinalaisia.
Kannattaisi lukea historiaa ja herätä todellisuuteen, että palestiinalaiset eivät halua rauhaa.
Hamas on palestiinalaisten suurin ongelma.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-60173481
https://opendoors.fi/2022/01/19/world-watch-list-2022-afganistan-vaaral…
"Joka seitsemäs maailman kristitty kokee vakavaa tai äärimmäistä vainoa. Islamismin vahvistuminen, voimistuva nationalismi ja digitaalinen kontrolli johtavat uuteen ihmisoikeuksien kaventumisen aikaan."
Voisitteko lukea tämän vastineen:
https://www.patmos.fi/israel/ngo-monitor-analysoi-amnestyn-tuoreen-rapo…
Lapsena pelattiin pokeria. Isot pojat hävisi tavaransa minulle. Sanoivat, että tämä oli vain leikkiä, että saadaanko tavarat takaisin. Annoin tavarat takaisin, mutta sama toistui.
"Kuuden päivän sota (hepr. מלחמת ששת הימים, Milkhemet Šešet haYamim, arab. حرب الأيام الستة, Ḥarb al‑ʾayām as‑sitta) oli 5.–10. kesäkuuta 1967 käyty sota arabivaltioiden Egyptin, Jordanian ja Syyrian muodostaman liittoutuman ja Israelin välillä. Arabivaltiot saivat taloudellista tukea Irakilta, Kuwaitilta, Saudi-Arabialta, Sudanilta ja Algerialta. Myös Neuvostoliitto ryhtyi tukemaan arabivaltioita.
Konflikti alkoi, kun Egypti saartoi Israelin laivaliikenteen Tiraninsalmen kansainvälisellä vesireitillä, poisti UNEF-rauhanturvaajat Siinain niemimaalta ja alkoi siirtää omia joukkojaan niiden tilalle. Tämän johdosta Israel teki ennalta ehkäiseväksi julistamansa iskun, jolla se onnistui tekemään Egyptin ilmavoimat toimintakyvyttömäksi muutamassa tunnissa. Jordania puolestaan hyökkäsi Israelin kaupunkeihin Länsi-Jerusalemiin ja Netanyaan. Sodan lopussa Israelin hallintaan jäivät Gaza, Siinain niemimaa, Länsiranta ja Golanin kukkulat[2]. Sodan tulos vaikuttaa merkittävällä tavalla alueen geopolitiikkaan yhä nykyäänkin."(Wiki)
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008620873.html
Selittäkää hyvät ihmiset, miten rauha olisi mahdollinen!
https://www.haaretz.com/israel-news/israel-has-improved-rating-but-rema…
"Israel remains the “only one country that is classified as a democracy” in the Middle East and North Africa."
"Israel is rated as more democratic than the United States, Spain, Greece and Belgium, and stands just behind France."
Jättäkää Israel rauhaan. Kyllä Anna voisit katsella nyt venäjän suuntaan. Siellä nyt tapahtuu.
https://m.jpost.com/middle-east/article-699378
"Israelis are "Satan's aide", calls for students to die as martyrs and liberate the Al-Aqsa mosque, and teaches students to kill infidels in exchange for great rewards."
Miljoonat eurot ovat menneet vihaamisen opettamiseen...
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia