Libyalaiskaupunki paossa kaksi vuotta konfliktin jälkeen
Jäljelle jäi aavekaupunki, kun Gaddafin vastaiset taistelijat ajoivat 40 000 ihmistä kodeistaan.
Libyalainen Tawarghan kaupunki on yhä aavekaupunki kaksi vuotta maan konfliktin päättymisen jälkeen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kaupungin 40 000 asukasta ovat yhä pakosalla, ja heihin kohdistuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia.
Järjestön tuoreen raportin mukaan tawarghalaisia pidätettiin, kidutettiin ja tapettiin kuukausien ajan sen jälkeen, kun heidät oli ajettu pois kaupungistaan vuonna 2011.
Yli 1 300 ihmistä on kateissa ja jopa lapsia on pidetty viimeisten kahden vuoden ajan vankilassa ilman syytettä. Viranomaiset eivät ole pystyneet varmistamaan pakolaisten turvallista paluuta, ja aseistetut ryhmät hyökkäilevät pakolaisleireille ja uhkaavat estää pakolaisten paluun.
Tawarghan väestö koostui pääosin tummaihoisista libyalaisista. Kaupunki oli Libyan sisällissodan aikana maan johtajan Muammar Gaddafin kannattajien tukikohta, josta tehtiin hyökkäyksiä läheiseen Misratan kaupunkiin.
Sodan loppuvaiheessa elokuussa 2011 Gaddafin vastaiset taistelijat hyökkäsivät kostona Tawarghaan, polttivat ja ryöstivät ihmisten kodit ja ajoivat käytännössä koko väestön pakosalle.
Amnesty vaatii tawarghalaisille ja maan muille pakolaisille oikeutta. Maassa on alustavasti perustettu totuuskomissio, joka olisi järjestön mukaan ensimmäinen askel kohti oikeudenmukaisuutta.
"Misratan asukkaiden vaatimukset vastuunkannosta sotarikoksissa ovat oikeutettuja, mutta oikeus ei voi olla valikoivaa, eikä kokonaista yhteisöä voi kollektiivisesti rangaista", toteaa Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan varajohtaja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia