Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Amnesty: Turvaa hakevia kidutetaan Libyassa – ”EU ja sen jäsenvaltiot jatkavat politiikkaa, joka altistaa kymmenet tuhannet ihmisoikeusloukkausten uhreiksi”
Viimeisen neljän vuoden aikana Libyan rannikkovartiosto on vanginnut ja palauttanut Libyan pidätyskeskuksiin noin 60 000 ihmistä. Amnestyn mukaan EU:n pitäisi harkita uudelleen yhteistyötään maan kanssa.
Amnesty kritisoi EU:n yhteistyötä Libyan kanssa. Kuvassa komission rakennuksia Brysselissä. Kuva: Kristina D.C. Hoeppner / CC BY-SA 2.0.
Pakolaiset ja siirtolaiset joutuvat Libyassa toistuvasti kidutuksen, seksuaalisen väkivallan ja pakkotyön uhreiksi, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.
Järjestö kritisoi EU:ta siitä, että se tekee yhä yhteistyötä Libyan kanssa siirtolaisten Eurooppaan saapumisen estämiseksi.
Amnestyn raportin mukaan tuhansia pakolaisia ja siirtolaisia pidetään vangittuina niin Libyan valtiollisissa kuin epävirallisissakin pidätyskeskuksissa. Vangitut ovat joutuneet muun muassa kidutuksen ja seksuaalisen väkivallan uhreiksi.
Järjestön haastattelemat ihmiset ovat kertoneet todistaneensa tai itse olleensa uhreina, kun turvaa hakevia on kidutettu, raiskattu tai jopa tapettu. Monien pidätettyjen olinpaikka ei ole tiedossa. Viime aikoina ihmisiä on siirretty epävirallisiin pidätyskeskuksiin.
Fyysisen väkivallan lisäksi turvaa hakevien omaisuutta on varastettu ja heitä on käytetty pidätyskeskuksissa työvoimana. Kymmenet raporttiin haastatellut ovat kertoneet Amnestylle todistaneensa pidätyskeskuksissa läheisensä kuoleman.
Mielivaltaisten pidätysten lisäksi pakolaiset ja siirtolaiset ovat Libyassa jatkuvassa vaarassa joutua paikallisten sotajoukkojen, aseellisten ryhmien ja ihmiskauppiaiden sieppaamiksi.
Amnesty kritisoi EU:ta ongelman ylläpitämisestä. Monet Afrikan siirtolaisista pyrkivät EU:n alueelle nimenomaan Libyan kautta, ja sen vuoksi EU ja Libya ovat tehneet vuodesta 2016 alkaen yhteistyötä. EU maksaa ja antaa teknistä tukea Libyan rannikkovartiostolle siitä hyvästä, että maa estää ihmisten tulon Libyan kautta Eurooppaan.
Viimeisen neljän vuoden aikana Libyan rannikkovartiosto on vanginnut ja palauttanut Libyan pidätyskeskuksiin noin 60 000 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat raportoineet siirtolaisten kidutuksesta useaan otteeseen myös aiemmin.
”Libyasta on tullut äärimmäisen vihamielinen ympäristö turvatumpaa elämää etsiville pakolaisille ja siirtolaisille. Tästä huolimatta EU ja sen jäsenvaltiot jatkavat vielä vuonna 2020 politiikkaa, joka altistaa kymmenet tuhannet ihmiset ihmisoikeusloukkausten uhreiksi”, kritisoi Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen tiedotteessa.
Amnestyn mukaan EU:n pitäisi harkita uudelleen yhteistyötään Libyan kanssa.
”Kaiken lisätuen ehdoksi pitäisi asettaa pakolaisten ja siirtolaisten hyväksikäytön lopettaminen. Tähän kuuluisi mielivaltaisten pidätysten lopettaminen ja pidätyskeskusten sulkeminen. Siihen asti ketään Välimereltä pelastettua ei pitäisi palauttaa Libyaan vaan päästää turvaan”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa.
Libya ajautui kaaokseen vuonna 2011, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään jälkimainingeissa. Nyt taisteluita käydään Länsi-Libyaa hallitsevan, YK:n tukeman väliaikaishallinnon ja Itä-Libyaa hallitsevan Libyan kansallisen armeijan välillä.
Amnesty on kritisoinut myös EU-komission tällä viikolla julkaistua uutta ehdotusta maahanmuuttopolitiikasta. Komissio ehdotti muun muassa ”taakanjakoa” niin, että jäsenmaat joko ottavat maahanmuuttajia vastaan tai osallistuvat palautuksiin. Palautuksia on tarkoitus nopeuttaa.
”Sopimusta on markkinoitu uutena alkuna, mutta todellisuudessa sen tarkoitus on korottaa muureja ja vahvistaa aitoja. Sen sijaan, että se tarjoaisi uusia vaihtoehtoja mahdollistaa ihmisten tuominen turvaan, se näyttää olevan yritys brändätä uudelleen järjestelmä, joka on epäonnistunut jo vuosia, vakavin seurauksin”, kommentoi Amnestyn EU-vaikuttamistoiminnan johtaja Eve Geddie.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia