Libyan naisista tuli sotasaalista
Libyalaisaktivisti Aicha Almagrabin mukaan maan naisia saattaa uhata "Afganistanin malli".
Libyan naisia uhkaa "Afganistanin malli", ellei kehityksen suuntaa saada pian käännettyä, arvioi libyalainen kirjailija, opettaja ja naisaktivisti Aicha Almagrabi. Haastattelu tehtiin hänen kotonaan Libyan pääkaupungin lähellä.
"Oikeuksiaan puolustavia naisia pilkataan, rangaistaan ja uhkaillaan jatkuvasti", kertoo 57-vuotias Almagrabi, joka toimii myös ajatuksen vapautta puolustavan järjestön puheenjohtajana.
Hän on julkaissut useita runo- ja muita kirjoja arabiaksi ja luennoi yliopistossa filosofiasta ja taiteesta.
Almagrabi mukaan Libyan kahden vuoden takainen vallanvaihdos ja Muammar Gaddafin kuolema toivat muutoksia, mutta eivät parempaan päin.
Moniavioisuus helpottui
"Aiemmin mies tarvitsi vaimonsa luvan voidakseen ottaa lisää vaimoja, mutta ei enää", Almagrabi sanoo. "Nyt me Libyan naiset olemme pelkkää sotasaalista. Vaikka otimme osaa vallankumoukseen, emme saavuttaneet mitään."
Hän muistuttaa, että perustuslakia laativan komitean 60 jäsenestä on naisia vain kuusi.
"Eräs parlamentin jäsen on ehdottanut, että naiset ja miehet eivät saisi kokoontua samassa huoneessa. Ja vaikka Libyan opettajista on 90 prosenttia naisia, vain kaksi prosenttia heistä osallistuu päätöksentekoon oppilaitoksissa."
Shariasta perustuslain ydin
Almagrabin mukaan Libyan korkeimmalla uskonnollisella johtajalla, suurmufti Sadek al-Gharianilla on poliittisen ja sotilaallisen johdon tuki. "Tavoitteena on tehdä islamin sharia-laista uuden perustuslain ydin."
"He haluavat sementoida oman tulkintansa Koraanista, mikä on pelottavampaa kuin kirja itse."
Almagrabi haluaisi erottaa uskonnon ja politiikan. "Valitettavasti koulutytöt on jo alistettu huivipakkoon, ja mufti painostaa muitakin naisia peittämään päänsä."
Almagrabi on Tripolin Zaytunan yliopistossa ainoa naisopettaja, joka kulkee pää paljaana. Ryhmäpaine on saanut muut verhoutumaan hijab-huiviin tai kasvot peittävään niqabiin.
Naisille saattajat?
Libyassa huhutaan, että vuoden alussa tulee voimaan määräys, joka kieltää naisia liikkumasta ulkona ilman miespuolista saattajaa.
"Se ei yllätä. Jo viime helmikuussa joukko asemiehiä pidätti minut, koska oli yksin matkalla työhön. Tein asiasta julkisen ja järjestimme mielenosoituksen naisten kunnian puolesta. Kuten tavallista, meitä pilkattiin ja uhkailtiin ja muutama kollegani joutui mukiloiduksi."
Väkivalta on osa Libyan naisten kovaa arkea. "Kannamme vastuun kaikista kotitöistä emmekä ole turvassa kaduilla: naisten kimppuun käydään usein ja heitä jopa siepataan."
Almagrabin huolta kasvattaa se, ettei naisten oikeuksia haluta sisällyttää uuteen perustuslakiin tilanteessa, jossa heidän roolinsa kansalaisyhteiskunnassa kutistuu hälyttävästi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia