Lihansyönti teollisuusmaissa pitäisi vähentää kahteen burgeriin viikossa – Uuden raportin mukaan ilmastotoimet etenevät oikeaan suuntaan, mutta liian hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lihansyönti teollisuusmaissa pitäisi vähentää kahteen burgeriin viikossa – Uuden raportin mukaan ilmastotoimet etenevät oikeaan suuntaan, mutta liian hitaasti

Kestävään ruokavalioon pitäisi siirtyä viisi kertaa nykyistä nopeammin. Hyvä uutinen on, että useimmat ilmastotoimet, kuten hiilettömään energiantuotantoon siirtyminen, etenevät oikeaan suuntaan, summaa tuore raportti.

Tuulivoimaloita.

Tuulivoimala Kenian Turkanassa. Kuva: Will Crowne / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Tämänhetkiset ilmastotoimet eivät riitä maapallon keskilämpötilan nousun pitämiseen 1,5 asteessa Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusten mukaisesti, summaa tuore State of Climate Action -raportti.

Sen mukaan monilla osa-alueilla mennään kyllä oikeaan suuntaan, mutta liian hitaasti. 

Raportti analysoi ilmastotoimia sektoreilla, jotka kattavat noin 85 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä: energia, rakennukset, teollisuus, liikenne, metsät ja maa, ruoka ja maatalous. Sen tekijöinä on kansainvälisiä ilmasto- ja ympäristöalan tutkimuslaitoksia, muun muassa World Resources Institute. 

Hyvä uutinen on, että 27 osa-alueella mennään oikeaan suuntaan. Esimerkiksi hiilivapaiden energianlähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman, käyttö on kasvussa ympäri maailman. Aurinkovoiman tuotanto kasvoi 47 prosenttia vuosina 2019–2021, tuulivoiman tuotanto 31 prosenttia.

Myös sähköisiin kulkuneuvoihin siirtyminen on nopeutunut, ja vuonna 2021 myydyistä autoista yhdeksän prosenttia oli sähköautoja, tuplasti enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Ongelmana on, että siirtymä ei tapahdu riittävän nopeasti. Raportin mukaan hiilestä energiantuotannossa luopumisessa pitäisi edetä kuusi kertaa nykyistä vauhdikkaammin. Vuosittain pitäisi poistaa käytöstä noin 925 keskikokoista hiilivoimalaa.

Julkista liikennettä ja niiden verkostoja pitäisi laajentaa kuusi kertaa nopeammin. Kestävään ruokavalioon on siirryttävä viisi kertaa nopeammin. Se tarkoittaisi märehtijöiden lihan syömisen vähentämistä keskimäärin kahteen hampurilaispihviin viikossa Euroopassa, Amerikassa ja Oseaniassa, raportissa lasketaan.

Huolena on myös, että viisi osa-aluetta menee väärään suuntaan: fossiilisen kaasun käyttö sähköntuotannossa, teräksentuotannon hiili-intensiteetti, autoliikenteen kilometrit, mangrovemetsien kato ja maataloustuotannon päästöt. Ne ovat kaikki kasvussa. 

”Erityisen huolestuttavaa on fossiilisen kaasun käyttö energiantuotannossa, vaikka saatavilla on halpoja ja terveellisempiä vaihtoehtoja. Pandemiasta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan aiheutunut energiakriisi on osoittanut hyvin selvästi, että nojaaminen fossiilisiin polttoaineisiin ei ole vain pahaksi ilmastolle, vaan siinä on myös vakavia turvallisuus- ja talousriskejä”, sanoo Climate Analyticsin johtaja Bill Hare tiedotteessa.

Raportissa vaaditaan lisää investointeja tutkimukseen, kehitykseen ja vähähiiliseen teknologiaan – käytännössä huomattavasti enemmän ja nopeammin rahaa kuin tällä hetkellä. Tutkijoiden mielestä hallitukset eivät ota ilmastonmuutosta riittävän vakavasti, kun otetaan huomioon, miten nopeasti rahaa saatiin liikkeelle koronapandemian ja energiakriisin iskiessä.

”Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut näin paljon tietoa ilmastohätätilan vakavuudesta ja sen toisiaan seuraavista vaikutuksista, mutta meillä ei myöskään ole koskaan ollut enemmän tietoa siitä, mitä on tehtävä. Nämä rohkaisevat merkit, joita alamme nähdä, eivät tapahtuneet itsestään. Niitä vaalivat vahvat instituutiot, niitä tukeva politiikka ja strategiset investoinnit. Niitä kaikkia tarvitaan, jotta 1,5 asteen lämpeneminen pysyy mahdollisena”, sanoo tutkija Sophie Boehm World Resources Institutesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia