Lobbaus altistaa Eurooppaa korruptiolle
Lobbaus vaatii selviä ja valvottuja sääntöjä tai se uhkaa lisätä korruptiota, paljastaa Transparency Internationalin Eurooppaa koskeva selvitys.
(IPS) -- Lobbaus eli käytäväpolitiikka tai vaikuttajaviestintä vaatii selviä ja valvottuja sääntöjä tai se uhkaa lisätä korruptiota, paljastaa Transparency Internationalin Eurooppaa koskeva selvitys.
Selvitys kattaa 19 Euroopan valtiota, Pohjoismaat pois lukien, sekä Euroopan unionin komission, parlamentin ja neuvoston. Tutkituista maista vain seitsemän – Britannia, Irlanti, Itävalta, Liettua, Puola, Ranska ja Slovenia – säätelee lobbausta lailla tai muilla säädöksillä.
Järjestö tutki lobbauksen läpinäkyvyyttä ja eettisyyttä ja pisteytti tulokset. Kaikkien tutkittujen keskimääräinen tulos oli heikko 31 prosenttia maksimista. Parhaiten pärjäsi Slovenia 55 prosentilla, ja pohjimmaisiksi jäivät Kypros ja Unkari 14 prosentilla. Varsinkin tiedonsaanti oli niissä heikkoa.
Euroalueen kriisimaat Italia, Portugali ja Espanja olivat myös tilaston hännillä. Niiden riskejä kasvattivat julkisen vallan ja talouselämän likeiset suhteet.
EU-elinten keskiarvo oli 36 prosenttia, mitä Tranparency pitää erityisen huolestuttavana, koska "Bryssel on Euroopan lobbauksen keskus ja Brysselissä tehdään koko Eurooppaa koskevia ja kauaskantoisempiakin päätöksiä."
Arveluttavia lobbauskäytäntöjä löytyy Euroopasta monilta aloilta, kuten alkoholi-, tupakka-, auto-, energia- ja lääketeollisuudesta sekä rahoitusalalta.
Raportti näkee ongelmaksi myös julkisen ja yksityisen sektorin väliset "pyöröovet", joiden ansiosta esimerkiksi entisistä julkisen puolen päättäjistä tulee yksityisen sektorin lobbareita ilman jäähdyttelyaikoja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia