Maailman rikkain kymmenys tuottaa puolet hiilipäästöistä
Köyhät tuottavat vähiten hiilidioksidipäästöjä mutta kärsivät eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista, sanoo Oxfam.
Maailman rikkaimpaan kymmenykseen kuuluvat ihmiset tuottavat noin puolet hiilidioksidipäästöistä, köyhin puolikas taas vain noin 10 prosenttia. Vaikka kehittyvienkin talouksien päästöt kasvavat nopeasti, rikkaiden maiden on yhä näytettävä tietä päästövähennyksissä, sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam.
Järjestön tuoreessa raportissa esitetään laskelmia globaalien hiilipäästöjen jakautumisesta tulotason mukaan. Vaikka maailman köyhimmät ovat vastuussa vain pienestä määrästä päästöjä, he kärsivät eniten ilmastonmuutoksen aiheuttamista katastrofeista, raportissa huomautetaan. Keskimäärin maailman köyhimpään kymmeneen prosenttiin kuuluvien ihmisten hiilijalanjälki on 60 kertaa pienempi kuin rikkaimman kymmenen prosentin.
Raportin mukaan on aika purkaa myyttiä, jonka mukaan Kiinan, Brasilian, Intian ja Etelä-Afrikan kaltaiset kehittyvät taloudet olisivat suurin syypää ilmastonmuutokseen. Vaikka päästöt kasvavat nopeimmin juuri kehittyvissä maissa, iso osa tästä johtuu siitä, että ne valmistavat muiden maiden kuluttamia tavaroita, järjestö muistuttaa.
Lisäksi kehittyvissä talouksissa asuu yhä suurin osa maailman köyhistä, joiden hiilidioksidipäästöt ovat vain murto-osa rikkaiden päästöistä. Raportin mukaan myös kehittyvien maiden rikkaimmat kuluttavat usein vähemmän kuin rikkaiden maiden rikkaimmat – joskin tilanne on muuttumassa.
Raportissa lasketaan, että esimerkiksi Intiassa rikkaimpaan kymmeneen prosenttiin kuuluva ihminen kuluttaa noin neljä kertaa vähemmän hiiltä kuin Yhdysvalloissa köyhempään puolikkaaseen kuuluva. Kiinassa 600 miljoonaa köyhintä tuottaa yhteensä päästöjä vain kolmanneksen siitä, mitä Yhdysvaltain 30 miljoonaa rikkainta.
Raportilla on tarkoitus vaikuttaa parhaillaan käynnissä olevan Pariisin ilmastokokoukseen, jossa yksi kiistakysymyksistä on se, miten vastuut päästövähennyksistä tulisi jakaa. Oxfamin mukaan ainoat ihmiset, jotka hyötyisivät heikosta sopimuksesta, ovat miljardöörit, joista monet ovat ansainneet omaisuutensa fossiilisten polttoaineiden tuotolla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia