Maailmanpankki myönsi kiistanalaisen lainan Etiopialle
Lainalla rahoitetaan voimansiirtojohto, jonka tieltä yli 200 000 Omon laakson alkuperäisasukasta ajetaan pois.
Lukuisat järjestöt ovat pettyneitä Maailmanpankin viimeviikkoiseen päätökseen myöntää laina suunnitellulle voimansiirtojohdolle Etiopiasta Keniaan.
Human Rights Watchin mukaan Maailmanpankki jätti täysin huomiotta tuhat kilometriä pitkän voimajohdon sosiaaliset vaikutukset Etiopian eteläisen Omon laakson alkuperäisasukkaisiin ja luontoon.
Projektin tarkoituksena on parantaa ihmisten sähkön käytön mahdollisuuksia Keniassa, jossa 80 prosenttia väestöstä elää ilman sähköä.
Järjestöjen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Voimansiirtojohdon virran alkulähteenä toimii Gibe III -pato, joka on jo aiemmin yhdistetty lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin.
Etiopian hallitus aikoo käyttää padosta saamansa energian 245 000 hehtaarin sokeriplantaasien ylläpitoon tarvittavaan sähkövirtaan Omo-joella. Projektilla on vakavat seuraukset Omon laaksolle, yhdelle maailman kaukaisimmista ja kulttuurisesti rikkaimmista alueista, jolla elää kahdeksan ikivanhaa paimentolaisyhteisöä. Laakson 200 000 alkuperäisasukasta menettävät maansa ja joutuvat muuttamaan pois.
"Omo Valleyn alkuperäiskansat joutuvat maksamaan hirvittävän hinnan Gibe III -padosta ja maatalouden kehityksestä, joka ylittää heidän oikeutensa," toteaa Jessica Evans, Human Rights Watchin kansainvälisten rahoitusinstituutioiden edustaja.
Maailmanpankkia tarkkailevan Bank Information Centerin Afrikan johtaja Joshua Klemmin mukaan voimajohdon rahoittaminen kertoo Etiopialle, että se voi jättää huomiotta jokiensa patoamisten massiiviset seuraukset ja silti tulla palkituksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia