Maapallon ylikulutuspäivä on tänään – Vielä 50 vuotta sitten ”juhlittiin” marraskuussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maapallon ylikulutuspäivä on tänään – Vielä 50 vuotta sitten ”juhlittiin” marraskuussa

Maailma on tänään käyttänyt loppuun luonnonvarat, joiden pitäisi riittää vuodeksi. Jossakin vaiheessa ylikulutus loppuu, ja se voi tarkoittaa katastrofia, varoittaa ekologista jalanjälkeä mittaava Global Footprint Network.

Puu nurmikolla, yllä pilviä.

Kuva: Łukasz Winiarski / Pixabay.

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää. Se tarkoittaa, että luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi, on käytetty loppuun tänään, laskee ekologista jalanjälkeä mittaava Global Footprint Network. 

Ylikulutuspäivä arvioidaan mittaamalla esimerkiksi ihmisten ruuan, puun ja kuitujen kulutusta sekä ympäristön kykyä sitoa hiiltä. Tällä hetkellä ihmiskunta käyttää luonnonvaroja 1,7 kertaa nopeammin kuin ekosysteemi voi tuottaa. Kulutuksen ylittyminen johtaa pitkällä aikavälillä metsäkatoon, maaperän eroosioon, luontokatoon sekä hiilidioksidin kertymiseen ilmakehään. 

”Ylikulutus tulee loppumaan. Kyse on siitä, miten: suunnitellusti vai katastrofin kautta. Suunniteltu muutos antaisi paremman turvan kuin heittäytyminen epätasapainoon ajautuneen planeetan oikkujen armoille”, sanoo Global Footprint Networkin hallituksen jäsen Lewis Akenji tiedotteessa

Ylikulutuspäivä on viime vuosikymmeninä siirtynyt yhä aikaisemmaksi. 1960-luvun lopulla ihmiskunta käytti luonnonvaroja vuosittain 0,9 maapalon verran, ja vielä vuonna 1971 ylikulutuspäivä oli vasta joulupäivänä. 50 vuotta sitten sitä vietettiin marraskuun viimeisenä päivänä. Elokuulle päivä siirtyi vuonna 2005.

Viimeisen vuosikymmenen aikana päivä on pysynyt lähes samalla paikalla, mutta se ei riitä, sillä ympäristön paineet pahenevat vuosi vuodelta, Global Footprint Network huomauttaa. Tänä vuonna päivä on vuorokautta aiemmin kuin viime vuonna.

Ylikulutuspäivä vaihtelee maittain. Suomalaisten ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo huhtikuun 12. päivänä. Qatarissa se oli jo helmikuussa. Ecuadorissa ja Indonesiassa luonnonvarat taas on kulutettu vasta marraskuussa.

Suomalainen kulutustaso on paitsi maailmanlaajuisessa, myös eurooppalaisessa vertailussa huomattavan korkea. Valtion olisi kannettava vastuunsa ja rakennettava pitkäaikaista hyvinvointia ohjaamalla kulutusta kohti kestävää tasoa”, sanoo ympäristöjärjestö WWF Suomen neuvonantaja Jussi Nikula tiedotteessa.

Global Footprint Networkin mukaan ylikulutuspäivää on mahdollista lykätä. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden aiheuttamien hiilipäästöjen puolittaminen siirtäisi päivää kolme kuukautta eteenpäin. WWF:n mukaan yksi tehokkaimmista keinoista olisi asettaa luonnonvarojen käytölle riittävä hinta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia