Meneekö demokratia pesuveden mukana Bangladeshissä?
Bangladeshin demokratia saattaa vaurioitua vakavasti puhdistusoperaatiossa, jota väliaikainen hallitus toteuttaa armeijan tuella, tarkkailijat varoittavat.
Noin 145 miljoonan asukkaan Bangladeshissa oli määrä pitää viime tammikuun lopulla vaalit, mutta kampanjointi yltyi niin väkivaltaiseksi, että maahan julistettiin poikkeustila.
Armeijan tukeman väliaikaisen hallituksen johtoon tuli entinen Maailmanpakin virkailija Fakhruddin Ahmed. Hän on luvannut puhdistaa maan korruptiosta ennen ensi vuoden lopulle lykättyjä vaaleja.
Maata vuodesta 1991 vuoroon hallinneita vahvoja naisia, Hasina Wajedia ja Khaleda Ziaa, ei ole onnistuttu ajamaan maanpakoon, joten nyt yritetään hajottaa heidän tukipuolueensa.
Khaledan johtamalle Bangladeshin kansallispuolueelle (BNP) laadittu uudistussuunnitelma rajaa puoluejohtajalle kolmivuotisen valtakauden, joita saa olla korkeintaan kaksi. Pääministeriksi nousseen henkilön on luovuttava heti puoluejohtajan tehtävästä.
Yli 20 vuotta puoletta johtanut ja kahdesti pääministerinä ollut Khaleda on siten jatkossa ulkona kisasta. Kilpailevassa Awami-liitossa kaavaillaan vastaavaa uudistusta Hasinan päänmenoksi.
Bangladeshin kolmanneksi suurimmassa puolueessa, Jatiyassa naisvalta kuitenkin vasta alkaa: uudeksi johtajaksi on valittu Rawshan Ershad, joka korvaa tehtävässä aviomiehensä ja maan entisen presidentin H.M. Ershadin. Jälkimmäinen pitää vallanvaihdosta laittomana.
"Puolueiden niin sanotuissa uudistuksissa on kyse vain kahden naisjohtajan sulkemisesta politiikan ulkopuolelle väliaikaisen hallituksen toiveiden mukaan", Dhakan yliopiston yhteiskuntatieteiden professori Harun-or Rashid sanoo.
Hänen mukaansa hätätilahallitus kanavoi oikeuden poliittiseen toimintaan harvoille ja valituille, jotka saavat uudistaa vanhat puolueet.
"Syrjivän asenteensa vuoksi hallituksesta on tullut vaalien valmistelun osapuoli erotuomarin sijasta", Rashid arvioi.
Hallitus on asettanut liikkumisrajoituksia Khaledalle ja Hasinalle, joiden tukipuolueet ovat keränneet yhteensä 75 prosenttia äänistä kaikissa vaaleissa sitten demokratian palauttamisen vuonna 1991. Sitä ennen maata hallitsi sotilasjuntta Ershadin johdolla.
Lukuisia vanhojen valtapuolueiden johtajia – joukossa Khaledan vanhin poika Tareque Rahman ja Awami-liiton puoluesihteeri Abdul Jalil – on pidätetty korruptioepäilyjen vuoksi.
Uudistukset innoittivat muuan muassa Nobel-palkitun "köyhien pankkiirin" Muhammad Yunusin perustamaan uuden puolueen, ja Bangladeshin ulkomaiset avustajat olivat aluksi innoissaan.
Sittemmin väliaikaisen hallituksen toiminta on alkanut epäilyttää kotona ja maailmalla.
Yhdysvallat on varoitellut, ettei se hyväksy sotilaiden osallistumista politiikkaan tai ihmisten painostamista mukaan uusiin puolueisiin.
Bangladeshin johtava englanninkielinen lehti New Age ojentaa pääkirjoituksessaan hallitusta, että puolueiden uudistaminen on demokratian kannalta välttämätöntä, mutta sen pitää tapahtua niiden oman väen tarpeista lähtien.
"Pelon ilmapiirissä pakotetut uudistukset eivät meidän mielestämme onnistu edistämään demokratiaa puolueiden sisällä tai yhteiskunnassa", lehti suomii.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia