Miesten asenteet pönkittävät naiskauppaa Japanissa
Naiskauppaa ja prostituutiota vastustavat japanilaiset pitävät tasa-arvon puutetta ja japanilaisten miesten ylemmyydentunnetta yhtenä syynä siihen, että naiskauppa ja erilaiset seksipalvelut kasvavat maassa nopeasti. Aktivistit ovat ryhtyneet vaatimaan vakavampia rangaistuksia paritukseen syyllistyneille.
Hiroshi Goto, 40, työskentelee poliitikon avustajana ja sanoo olevansa liian kiireinen mies mennäkseen naimisiin tai ryhtyäkseen vakituiseen naissuhteeseen. Naisseuraa kaivatessaan hän turvautuu maksullisiin palveluihin.
"Elämä on näin paljon helpompaa. En kaipaa tyttöystävää, koska työ on minulle kaikki kaikessa", sanoo Goto, joka suostui haastateltavaksi peitenimellä.
Naiskauppaa ja prostituutiota vastustavat japanilaiset pitävät Goton kaltaisia miehiä yhtenä syynä siihen, että saarivaltioon rahdataan joukoittain naisia kehitysmaista seksikaupan palvelukseen.
"Japanilaiset miehet pitävät naisia itseään alempiarvoisina. Se selittää seksikaupan hiljaisen hyväksynnän", Japanin naisten neuvosto -nimisen feministijärjestön johtaja Sumiko Shimizu sanoo.
Seksikauppa kuuluu Japanin nopeimmin kasvaviin aloihin, jonka liikevaihdoksi arvioidaan 68 miljardia euroa vuodessa. Erilaisten baarien ja hieromalaitosten palveluksessa on yli 150 000 ulkomaalaista naista.
Eniten naisia on tuotu Filippiineiltä ja Thaimaasta, mutta heitä tulee kasvavia määriä myös Etelä-Amerikasta ja Itä-Euroopasta. Useimmat saapuvat maahan lyhytaikaisella turistiviisumilla ja jatkavat oleskeluaan laittomasti.
Moni japanilainen on ymmärtänyt ongelman vakavuuden vasta luettuaan kauhutarinoita naisten kohtelusta. Naisia pidetään usein pakkotyössä ja orjuuden kaltaisissa oloissa, joissa he raatavat tauotta maksaakseen keskimäärin 25 000 euron "velan" työantajalleen.
Bordelleihin tehdyt poliisiratsiat ovat johtaneet lukuisten naisten maastakarkotukseen. Parittajat sen sijaan selviävät usein pienellä rangaistuksella, mihin aktivistit ovat alkaneet vaatia korjausta.
"Kestävä muutos tilanteeseen saadaan vain, jos miehet tulevat tietoisiksi ongelmasta ja lakkaavat ajattelemasta, ettei seksikaupassa ole mitään vikaa", Yuriko Saito vakuuttaa. Hän työskentelee seksikaupasta irrottautumaan onnistuneiden thaimaalaisten naisten kuntoutuskeskuksessa.
Jotkut miehet ovat jo oivaltaneet asian, esimerkiksi ne kymmenen, jotka perustivat Miehet ajattelevat miesten roolia -ryhmän. Se järjestää keskustelutilaisuuksia ja seminaareja, joissa puhutaan naisten oikeuksista.
"Ulkomailta Japaniin kaupattujen naisten kohtalot havahduttivat minut tajuamaan, että miehille ei ole annettu seksivalistusta naisten oikeuksien näkökulmasta. Meille on ollut normaalia hyväksyä stereotyyppiset sukupuoliroolit ja uskoa, että miesten kuuluu olla seksuaalisesti aggressiivisia", ryhmän perustanut Yusaku Tsuji kertoo.
Hän epäilee, ettei lainsäädännön kiristäminen lopeta naiskauppaa. Ryhmänsä keskustelujen hän sen sijaan kertoo saaneen aikaan pieniä ihmeitä. Tiukan pohdinnan jälkeen moni osanottaja tajuaa ensi kertaa elämässään, että prostituutio vahingoittaa naisia ja miehet ovat vastuussa siitä, Tsuji selittää.
Myös feministijärjestöä johtava Shimizu pitää miesten asenteiden muutamista kovana, mutta välttämättömänä urakkana.
"Koska sukupuolten tasa-arvo on Japanissa vieras käsite, miesten on vaikea omaksua ajatusta, että he ovat vastuussa prostituutiosta", Shimizu pohtii.
Hän on tosin ajanut vaikeita asioita aiemminkin. Kansanedustajana toimiessaan Shimizu sai läpi lapsipornon kieltävän lain vuonna 1999.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia