”Miksi ihmeessä olisimme äänestäneet heitä?” – Maanviljelijöiden pettymys hallitukseen näkyi Intian vaalituloksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Miksi ihmeessä olisimme äänestäneet heitä?” – Maanviljelijöiden pettymys hallitukseen näkyi Intian vaalituloksessa

Pääministeri Narendra Modi lupasi kymmenen vuotta sitten kaksinkertaistaa Intian maanviljelijöiden tulot. Viljelijät elävät kuitenkin edelleen köyhyydessä ja itsemurha-aalto jatkuu. Turhautuminen näkyi kesäkuun vaaleissa, joissa Modin puolue kärsi tappion.

Pelto vuorten edustalla.

Rajasthanin maaseutua vuonna 2021. Kuva: Kandukuru Nagarjun / CC BY 2.0 DEED.

(IPS) -- Kesäkuun neljännen päivän aamuna Intian Haryanassa asuva 65-vuotias maanviljelijä Ram Das asettui muiden kylän asukkaiden kanssa teemyymälän edustalle kuuntelemaan transistoriradiosta vaalituloksia. Yhteentoista mennessä Das oli juonut kolme kuppia teetä ja polttanut muutaman savukkeen, ja hänen levottomuutensa alkoi tyyntyä sitä mukaa, kun Intian hallituspuolueen odotettua huonompi menestys alkoi selvitä.

Ram Das ja koko kylä olivat äänestäneet Narendra Modin hallitusta vastaan. 

”Maanviljelijät eivät ole tyytyväisiä. Me halusimme antaa hallitukselle opetuksen, ja sen me teimme”, Das sanoo kuukautta myöhemmin.

Vaikka Modin puolue BJP säilyi edelleen suurimpana, vaalitulos oli shokki puolueelle ja Modille. BJP:n tavoitteena oli saada Intian parlamentin 543 paikasta 400, mutta saalis jäi 240 paikkaan. Pudotusta edellisistä vaaleista 2019 oli 63 paikkaa. Oppositio menestyi erityisen hyvin osavaltioissa, joissa on runsaasti maanviljelijäväestöä.

Lunastamattomat lupaukset

Kun Modi nousi koko Intian johtajaksi vuonna 2014, hän lupasi uudistaa maataloussektorin ja kaksinkertaistaa maanviljelijöiden tulot. Tuoreimmat viralliset tilastot vuodelta 2022 kertovat, että maanviljelijät asuvat edelleen ala-arvoisissa oloissa ja ansaitsevat 28 rupiaa (0,30 €) päivässä. Virallisten tilastojen mukaan vuosina 2018–2022 tyrmistyttävät 53 478 maanviljelijää teki itsemurhan velkataakan, huonon tuottajahinnan ja arvaamattomien säiden lannistamina. Joka päivä 36 maanviljelijää tappoi itsensä.

”Todelliset luvut voivat olla paljon korkeampia kuin hallituksen kertomat. Virallinen tilasto saattaa olla vain jäävuoren huippu, sillä moni maanviljelijän itsemurha jää ilmoittamatta”, kansalaisaktivisti Abinav Sinha arvelee.

Vuonna 2020 Modin hallitus pani toimeen kolme kiistanalaista maatalouslakia neuvottelematta maanviljelijöiden edustajien kanssa. Teko synnytti massiivisen, vuoden kestäneen protestin, sillä maanviljelijät pelkäsivät lakien johtavan suuryritysten ylivaltaan ja valtion tukien loppumiseen.

Lait  peruttiin lopulta, mutta sitä ennen mieltään osoittaneita maanviljelijöitä pidätettiin, mielenosoituskulkueen pääsy New Delhiin estettiin barrikadeilla ja kulkueen kimppuun hyökättiin kyynelkaasulla, drooneilla, kumiluodeilla ja hauleilla. Maanviljelijöiden mukaan yli 570 viljelijää tapettiin protestin aikana.

Viime helmikuussa maanviljelijät osoittivat jälleen mieltään ja vaativat muun muassa minimituottajahintatakuita. Neuvottelut viranomaisten kanssa eivät johtaneet mihinkään, joten maanviljelijöiden yhdistykset kautta maan päättivät äänestää BJP:tä vastaan.

”He olivat säälimättömiä, kun vaadimme maatalouslakien peruuttamista. Miksi ihmeessä me nyt olisimme äänestäneet heitä? Emme antaneet heidän ehdokkaidensa edes kampanjoida kylässämme”, Das sanoo. 

Tuhannet muut maanviljelijät tekivät samoin.

”Maanviljelijät ovat puhuneet”

Rajasthanissa BJP voitti vuonna 2019 kaikki jaossa olleet 25 parlamenttipaikkaa, tänä vuonna saalis jäi 14:ään. Uttar Pradeshissa BJP putosi edellisvaalien 62:sta 33:een paikkaan. Haryanassa BJP nappasi edellisissä vaaleissa kaikki tarjolla olleet 10 paikkaa, nyt vain viisi. Johtavassa riisin ja vehnän tuottajaosavaltiossa Punjabissa BJP jäi kokonaan edustajatta.

Ilmastoaktivisti Pranav Shankarin mukaan vaalitulos paljastaa trendin, jota ei voi jättää huomiotta.

”Maanviljelijät ovat puhuneet. Se on nyt todellisuutta. Tähän mennessä hallitus on väheksynyt maatalousyhteisöä. Tästä eteenpäin hallituksen täytyy kuunnella viljelijöiden toiveita ja ryhtyä toimiin ilmastonmuutoksen vuoksi”, Shankar uskoo.

”Vaalikampanjan aikana yli 30 vaalivirkailijaa kuoli lämpöhalvaukseen. Kukaan ei puhu heistä. Jopa hallitus näyttää unohtaneen nuo onnettomat sielut. Ei tällaista ole ennen tapahtunut”, Shankar huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia