Monsanton geenimuunnellut lajikkeet vastatuulessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Monsanton geenimuunnellut lajikkeet vastatuulessa

Biotekniikkajätin geenimuunnellut tuotteet kohtaavat maailmalla vastustusta yhä useammin, kerrotaan uudessa raportissa.

Vastarinta maailman suurimman geenimanipuloituja tuotteita valmistavan yrityksen Monsanton geenimuunneltuja tuotteita kohtaan on voimistunut, todetaan La Via Campesinan, kansainvälisen Maan Ystävien ja Combat Monsanton julkaisemasta raportista.

Vastustuksen taustalla on pienviljelijöiden, kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden kansanedustajien ja ammattiliittojen työ gmo-lajikkeiden myynnin ja käytön estämiseksi, järjestöt sanovat.

Esimerkiksi Euroopassa useat valtiot ovat kieltäneet Monsanton geenimuunnellun maissin sekä BASFin Amflora-perunan. Näin huolimatta siitä, että bioteknologian teollisuus ja Euroopan komissio painostavat purkamaan kiellot.

Järjestöjen mukaan geenimuunneltujen viljelykasvien käyttö tuhoaa luonnon monimuotoisuutta, yhdenmukaistaa ruoaksi viljeltäviä lajikkeita sekä hävittää paikallista tietotaitoa. Geenimuunneltujen viljelykasvien tuotannossa keskeistä on ruuantuotannon kestävyyden ja ruokaomavaraisuuden sijaan voitontavoittelu.

Geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyala on vain kolme prosenttia maailman kaikesta viljelyalasta. Viljely on myös keskittynyt vain muutamiin maihin: Yhdysvaltoihin, Brasiliaan, Intiaan ja Kanadaan. Suurin osa geenimuunellusta viljasta kasvatetaan eläinten rehuksi tai biopolttoaineiden raaka-aineeksi.

Combatting Monsanto -raporttiin on koottu katsauksia Monsanton vastaisesta liikehdinnästä Euroopassa, Intiassa, Latinalaisessa Amerikassa, Yhdysvalloissa sekä Afrikassa. Alueellisten katsausten ohella raportti käsittelee YK-järjestöjen ja muiden kansainvälisten organisaatioiden roolia erityisesti ilmastunmuutosneuvotteluissa.

Esimerkkejä maailmalta

  • Laajan maanviljelijöiden ja tutkijoiden julkisen vastustuksen jälkeen Intian hallitus kielsi helmikuussa 2010 Mayhco-Monsanton geenimuunnellun munakoison siementen käytön. Kielto perustui geenimuunnellun munakoison negatiivisiin vaikutuksiin toimeentuloon, terveyteen, ympäristöön sekä paikallisiin munakoisolajikkeisiin.
  • Haitissa kesäkuussa 2010 runsas kymmenentuhatta mielenosoittajaa vastusti Monsantoa ja vaati ruokaomavaraisuutta. Liikehdintä sai alkunsa yhtiön ilmoituksesta tuoda kymmeniä tonneja risteytettyjä maissin ja vihannesten siemeniä maanjäristyksestä toipuvaan Haitiin. Avusta kieltäydyttiin, koska se olisi heikentänyt maan omavaraisuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia