Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”
Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Mosul kärsi valtavat tuhot, kun Irakin armeija valtasi kaupungin Isisiltä heinäkuussa 2017. Kuva marraskuulta 2017. Kuva: Peter Biro / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations, © European Union 2017 / CC BY-NC-ND 2.0.
Yli 380 000 ihmistä elää yhä pakolaisena Irakin Mosulin ympäristössä. Maan hallitus valtasi kaupungin äärijärjestö Isisiltä yhdeksän kuukautta kestäneiden taisteluiden jälkeen heinäkuun 9. päivänä vuonna 2017, mutta avustusjärjestöjen mukaan jälleenrakennustyö on käynyt liian hitaasti.
”Se, mitä Irakin viranomaiset ja kansainvälinen yhteisö ovat ylistäneet voittona vuosi sitten, ei ole muuttunut helpotukseksi kurjuudesta monille Mosulin irakilaisille. Vuosi myöhemmin he odottavat yhä paluuta normaaliin, eikä kansainvälinen yhteisö auta tarpeeksi”, sanoo muun muassa koulujen avaamista tukevan Norjan pakolaisneuvoston (NRC) Irakin maajohtaja Wolfgang Gressmann tiedotteessa.
Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki, joka on nyt käytännössä raunioina. NRC:n mukaan kaupungissa on kahdeksan miljoonaa tonnia jätettä, ja ylipäätään noin 90 prosenttia Länsi-Mosulista on tuhoutunut. Avustusjärjestö Oxfam kertoo, että juoksevasta vedestä ja sähköstä on pulaa, ja raunioissa on myös räjähtämättömiä pommeja.
”Tulin takaisin vuosi sitten, kun taistelut loppuivat. Tähän mennessä emme ole nähneet kaupungissa mitään muutosta. Alueeni on yhä tuhottu ja suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”, kertoo leipomon omistaja Firas NRC:n tiedotteessa.
Satoja kouluja on tuhoutunut tai vahingoittunut ja nuorisotyöttömyys on 80 prosenttia. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan kaupungin terveydenhuollon kapasiteetti ja sairaalasänkyjen määrä on pudonnut 70 prosenttia. Terveyspalvelut ovat yhä suuremman paineen alla, sillä kaupunkiin palaa jatkuvasti ihmisiä.
Pulaa on niin sairaalasängyistä, syöpähoidoista kuin mielenterveystuestakin. Esimerkiksi Pelastaka Lapset -järjestön tekemän kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet kyselyyn osallistuneista lapsista on surullinen koko ajan tai suuren osan ajasta. He kertoivat tutkijoille peloista, ahdistuksesta ja masennuksesta.
NRC:n mukaan jo pelkästään kaupungin perusinfrastruktuurin korjaamiseen tarvittaisin noin 741 miljoonaa euroa.
”Valitettavasti viimeisen vuoden aikana olemme nähneet hyvin nimellistä tukea kansainväliseltä yhteisöltä Irakin pakolaisille. On käsittämätöntä, että perheet, jotka ovat kärsineet vuosia Isisin alla kärsivät nyt kansainvälisen tuen puutteesta”, Gressmann sanoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia