Muslimien sankari: SADDAM KÄY KAUPAKSI INTIASSA
Saddam Hussein on kuumaa tavaraa Delhin muslimien asuttamassa vanhassa kaupungissa. Moni vikkelä kauppamies on ehtinyt tehdä jo omaisuuksia valmistamalla mitä ihmeellisintä Saddam- rihkamaa islamilaisen maailman uusinta sankaria kiihkeästi palvoville intialaismuslimeille.
IS- OLD DELHI / JUHA REKOLA
Keskellä Vanhaa Delhiä sijaitsee Pohjois-Intian tärkein toimiva moskeija, Jama Masjid. Sen ympärillä käy kapeilla basaarikaduilla normaalistikin hirmuinen vilske. Nyt lisäväriä tuovat kymmenet erilaiset nelivärijulisteet, joissa Saddam hymyilee milloin missäkin asennossa.
Paras myyntipäivä on perjantai, rukouspäivä.
-Myymme tuhat julistetta päivässä eikä koko ajan lisääntyvää kysyntää ole kovin helppo tyydyttää, sanoo Urdu Bazarissa kauppaansa pitävä Mohammad Rizwan.
Myös Farid-kirjakaupan myyjä Mohammad Subhan on väsynyt mutta onnellinen. Hänen painokoneensa suoltaa julisteita kauppaan yötä päivää ja asiakkaita riittää. Menestysartikkeli on kiiltopintainen nelivärikuva Saddam Husseinista rukousasentoon polvistuneena.
Uusin tulokas markkinoilla on 15 rupiaa (3 mk) maksava kasetillinen islamilaista sodanvastaista paatosta urdun kielellä. Nappeja, kirjoja, T-paitoja, kalentereita ja kirjailtuja Saddam-aiheisia käsitöitä myydään lähes jokaisessa basaarin puodissa, kenkäkauppaa myöten.
"Lähden sotaan
illoin hyvänsä"
Sodan pitkittyessä TV- uutisiin ilmestyneet kuvat Baghdadin siviiliuhreista nostattavat asiakaskunnan tunteita vihanpurkauksiin.
-Saddam ei ole vain meidän sankarimme, hän on koko kolmannen maailman sankari, uhoaa teini- ikäinen Noor. Hän olisi valmis milloin hyvänsä tarttumaan aseeseen ja lähtemään puolustamaan Irakia hyökkääjää vastaan.
Tosin Noorilla ei ole käsitystä siitä, missä Irak sijaitsee ja mistä syystä se on sodassa.
-Amerikkalaiset ovat paholaisia. He haluavat tappaa Saddamin, mutta eivät tunne Islamin voimaa, hän uhoaa ja saa ympäröivän väkijoukon kannatuksen.
Basaarin asukkaat kertovat, että heti sodan puhkeamisen jälkeen alueelle perustettiin ilmoittautumispiste vapaaehtoisia pyhään sotaan lähtijöitä varten, mutta Intian hallitus ei ole päästänyt ketään lähtemään.
Virallinen Intia on sodassa puolueeton, pysyy YK:n päätösten takana ja on käytännössä jopa tukenut sotatoimia tankkaamalla amerikkalaisia sotilashävittäjiä lentokentillään. Myös amerikkalainen ohjusfregatti sai tammikuun lopussa Bombayn satamasta mukaansa puoli miljoonaa litraa polttoainetta, josta Intiassa alkaa olla aikamoinen pula.
Jama Masjid- moskeijan Imaami Ahmed Bukhari on raivoissaan maansa hallitukselle. -Sen olisi pitänyt ottaa määrätietoisempi ote tätä sotaa vastaan, heillä ei yksinkertaisesti ole sisua vastustaa USA:ta, hän sanoo.
Irak huolissaan
ntialaisten mielipiteistä
Intiaa koko viime syskyn vaivanneet hindujen ja muslimien väliset levottomuudet saattavat saada lisäpontta, jos sota Persianlahdella jatkuu. Tammikuun lopussa Ghaziabadissa, 30 kilometrin päässä Delhistä syttynyt mellakka vaati jo useita kuolonuhreja. Se sai alkusysäyksensä muslimiväestön sodanvastaisesta mielenosoituksesta.
Bombayssa urdunkielisen päivälehden toimitusta kivitettiin ja toimittajia uhkailtiin, koska edellispäivän pääkirjoituksen katsottiin olleen liian myönteinen USA:lle ja Saudi- Arabialle.
Intiassa kiistellään myös siitä, mitä mieltä intialaiset itse asiassa sodasta ovat. Times Of India- sanomalehden teettämässä mielipidetutkimuksessa 51 prosenttia vastaajista piti Saddamia syyllisenä ja 26% USA:ta. Muslimeista 74% syytti amerikkalaisia.
Muutama päivä myöhemmin julkistettiin toinen gallup- tulos, jossa 63% syytti George Bushia ja 32% Saddamia. Tutkimuksen oli tehnyt yksityinen gallup- toimisto, mutta toimeksiantajaksi paljastui Irakin suurlähetystö.
"Katso baarissa
uinka Baghdad palaa"
Kun tavallinen kansa kiistelee sodan kulusta ja lopputuloksesta basaareissa, kutsuvat CNN:n kaapelikanaviensa kautta saavat viiden tähden hotellit varakkaampia juppivieraita baareihinsa seuraamaan sotaa länsimaiseen tyylin suorana TV-lähetyksenä.
Tiedonjanoisimpien tiedetään jopa kirjoittautuneen sisään kotikaupunkinsa kalleimpaan hotelliin ja pysyneen valveilla koko yön sodan ääressä, pystyäkseen kehuskelemaan kokemuksellaan myöhemmin kaveripiirissä.
-Katso drinkin ääressä kuinka Baghdad palaa, kommentoi hotellien mainoskampanjaa bombaylainen toimittaja P.Sainath.
-Sallittaisiinkohan moinen toiminta, jos pommituksen kohteena olisi jokin muu miljoonakaupunki, vaikkapa New York tai Lontoo?
"Oppitunti koko
olmannelle maailmalle"
Eikä sodan kritisointi ole Intiassa vain muslimien yksinoikeus. Yhä enemmän täällä kysytään, mitä tällä sodalla oikein puolustetaan ja mihin sillä pyritään.
-Jos tavoitteena on vain Kuwaitin vapauttaminen, käytetyt sotilaalliset keinot ovat järjettömiä, sanoo arvostetun strategian tutkimuslaitoksen IDSA:n johtaja, kenraali Jasjit Singh.
Historioitsija Irian Habib yrittää myös pysyä maltillisena huomioitsijana, mutta kysyy kuitenkin:
-Millä oikeudella USA pommittaa aasialaista valtiota maan tasalle?
-Koiramainen tottelevaisuus ei ole luonnonlaki. Irak on sanonut "Ei" Washingtonille ja tässä annetaan opetusta myös koko kolmannelle maailmalle.
© Muista tekijänoikeudet
Julkaisija: IS
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia