Myanmarin naisten asema heikentynyt – Tulot ovat pudonneet ja turvattomuus lisääntynyt
Viime vuoden sotilasvallankaappaus teki tyhjäksi edeltäneiden vuosien lupaavan kehityksen.
Arkistokuvassa vuodelta 2013 myanmarilaisia naisia koulutetaan naisten oikeuksista Sittwen kaupungissa. Kuva: Ben Manser / UNFPA / CC BY-NC 2.0.
Myanmarissa lisääntynyt väkivalta ja turvattomuus pakottavat naisia pysymään poissa työpaikoilta ja terveydenhuoltopalveluista, todetaan YK:n kehitysjärjestö UNDP:n ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin yhteisraportissa.
Myanmarin naisten tilanne on heikentynyt selvästi sen jälkeen, kun maan armeija kaappasi vallan helmikuussa 2021. Sotilasjuntan pitkään hallitsema Myanmar ehti 2010-luvulla ottaa askelia kohti demokratiaa, mutta viimevuotinen vallankaappaus on tehnyt tyhjäksi aiemman positiivisen kehityksen.
Joulukuussa 2021 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että kolmasosa naisista pelkää liikkua omilla asuinalueillaan jopa päiväsaikaan. Tilanne on muuttunut selvästi huonompaan suuntaan, sillä vuonna 2019 vain 3,5 prosenttia naisista ilmoitti tuntevansa olonsa turvattomaksi päiväsaikaan yhteisöissään.
Lisäksi yli puolet naisista tunsi olonsa turvattomiksi oman asuinalueensa ulkopuolella liikkuessaan ja runsas kolmannes tunsi olonsa turvattomiksi jopa omissa kodeissaan yöaikaan.
Tutkimus antaa synkän kuvan myös naisten taloudellisesta tilanteesta. Lähes seitsemän kymmenestä naisesta ilmoittaa, että kotitalouksien tulot ovat laskeneet vallankaappauksen jälkeen, ja pandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Etenkin maaseudulla asuvat naiset kokevat tulojensa laskevan jatkuvasti.
Tulojen pienentyessä kolme neljäsosaa kotitalouksista on lykännyt hankintoja. Monet ovat myös turvautuneet säästöihinsä, lainanneet rahaa läheisiltään tai myyneet omaisuuttaan. Huolestuttavasti neljä kymmenestä on joutunut myös vähentämään syömistään.
Lisääntyvä turvattomuus vaikuttaa myös naisten terveyteen. Puolet naisista ilmoitti, että terveydenhuoltopalvelujen saatavuus vaikeutuu. Yhdellä kymmenestä raskaana olevasta tai imettävästä naisesta oli raskaus- tai synnytysongelmia, joihin ei ollut saatavilla julkisia tai yksityisiä terveyspalveluja.
”Myanmarin naiset ovat olleet avainroolissa maansa kehityksessä”, toteaa UN Womenin Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja Sarah Knibbs raportin yhteydessä julkaistussa tiedotteessa.
”Naiset ajoivat hirmumyrsky Nargisin jälleenrakennustoimia vuonna 2008 ja siirtymistä demokratiaan vuoden 2012 jälkeen. He olivat etulinjassa auttamassa Covid-19:n aaltoja vastaan, ja nyt he ovat johtaneet rauhanomaista liikettä, joka vaatii paluuta demokratiaan.”
UNDP ja UN Women peräänkuuluttavat suoraa taloudellista tukea myanmarilaisille naisille. Tukea kannattaisi suunnata aloille, joilla naiset muodostavat merkittävän osan työvoimasta. Myös Myanmarin terveyssektori, etenkin äitiys- ja neuvolapalvelut, kaipaavat tukea.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia