Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta sopimuksesta eronnut Turkki oli aikoinaan ensimmäinen sopimuksen ratifioinut maa – YK-järjestöt pyytävät maata harkitsemaan päätöstä uudelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta sopimuksesta eronnut Turkki oli aikoinaan ensimmäinen sopimuksen ratifioinut maa – YK-järjestöt pyytävät maata harkitsemaan päätöstä uudelleen

16–23 prosenttia eurooppalaisnaisista on kokenut parisuhdeväkivaltaa, mutta viime vuosina monet Euroopan maat ovat ryhtyneet kampanjoimaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta vastaan. Turkki on niistä viimeisin.

Turkin lippu riippumassa köynnöksen alla.

Turkki ratifioi ensimmäisenä Istanbulin sopimuksen mutta on nyt irtautumassa siitä. Kuva: Samuel Wong / CC BY 2.0.

YK-järjestöt kehottavat Turkkia harkitsemaan vielä kerran maan vetäytymistä Istanbulin sopimuksesta eli naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta sopimuksesta.

Sopimus hyväksyttiin vuonna 2011, ja Turkki ratifioi sen ensimmäisenä maana vuonna 2012. Ratifioinnin seurauksena se muun muassa sääti perheiden suojelua ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyä koskevan lain. Viime viikonloppuna maa ilmoitti eroavansa sopimuksesta.

”Olemme huolissamme siitä, että Turkin vetäytyminen heikentäisi niitä merkittäviä ponnisteluja, joita on tehty naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja sitä vastaan taistelemiseksi. Se voi myös estää tulevan edistyksen”, YK-järjestöjen eilen julkaistussa lausunnossa todetaan.

Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston yleissopimus, joka koskee erityisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa. Kaikilla mailla, jotka ovat ratifioineet sopimuksen, on velvollisuus suojella ja tukea väkivaltaa kohdanneita. Sopimuksen on ratifioinut 34 maata, myös Suomi.

YK-järjestöjen mukaan noin 38 prosenttia Turkin naimisissa olevista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa elämänsä aikana.

”Äärimmäisessä muodossaan, usein väkivallan jatkumon viimeisenä tekona, satoja naisia murhataan joka vuosi”, lausunnossa todetaan.

Turkki ei ole ensimmäinen maa, joka on ryhtynyt taistelemaan sopimusta vastaan. Sopimuksen allekirjoittaneet Unkari, Bulgaria, Slovakia ja Latvia kieltäytyivät viime vuonna ratifioimasta sitä. Puola puolestaan ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta.

Trendin taustalla ovat konservatiiviset voimat, jotka ovat viime vuosina esimerkiksi väittäneet sopimuksen heikentävän perinteisiä perhearvoja ja lisäävän ”laitonta” siirtolaisuutta. Monissa Euroopan maissa aktivoitunut konservatiivinen liike väittää sopimuksen lietsovan myös ”gender-ideologiaa”, joka korvaisi perinteisen sukupuolen määritelmän.

Turkki puolestaan vetosi siihen, että maan lainsäädäntö on jo riittävän vahva ja että sopimus vahingoittaisi perheiden yhtenäisyyttä, kannustaisi avioeroon ja antaisi lisää hyväksyntää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, kertoo Yle.

Hiljattain julkaistun YK-tutkimuksen mukaan 16–23 prosenttia eurooppalaisnaisista on kokenut parisuhdeväkivaltaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia