Naisyrittäjyys nousee Lähi-idässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisyrittäjyys nousee Lähi-idässä

Alueella on nyt kannustusta tarjolla enemmän kuin Piilaaksossa, kirjoittaa Rachel Williamson.

(IPS) -- Puolet osanottajista oli naisia ja yksi heistä voitti kisan, kun Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) yrittäjäfoorumi testasi arabimaiden aloittelevia it-yrityksiä viime vuonna.

Tapaus kertoo Lähi-idän yritysmaailman naisistumisesta, joka kumpuaa aiempaa kannustavammasta ilmapiiristä.

Egyptiläis-amerikkalainen Yasmin Elayat, 31, sai koulutuksensa Kalifornian Piilaaksossa. Ryhtyessään 2011 perustamaan media-alan yritystä hän sanoo kokeneensa ilmapiirin rohkaisevammaksi Egyptissä ja Lähi-idässä kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa.

Osuus kasvussa

Global Enterpreneurship Monitorin (GEM) selvitys väitti hiljan, että Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan naiset perustavat yrityksiä vähiten maailmassa. Sen mukaan alueen naisista vain neljä prosenttia kuuluu yrittäjiin.

Tutkimuksesta kuitenkin puuttuivat Jordania, Libanon, Qatar ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Esimerkiksi Jordaniassa uusista yrityksistä noin kolmannes on naisten johtamia, kun maailman keskiarvo on 37 prosenttia.

Egyptiläisen Cairo Angels -bisnesenkeliyrityksen perustaja Hossam Allam kertoo, että sen tukemista firmoista joka toisen johdossa on mukana naisia.

Alueella arvioidaankin, että naisista on keskimäärin 15-20 prosenttia yrittäjiä, kun osuus Yhdysvalloissa on 10 prosenttia ja Euroopassa 5 prosenttia.

Kannustus ja koulutus

Lähi-idän kaupunkeihin on viime vuosina syntynyt runsaasti yrityshautomoja, tukijärjestöjä ja kilpailuja, jotka on usein suunnattu juuri naisille.

Taustalta löytyvät myös koulutustason nousu ja internetin avaamat mahdollisuudet.

Maailmanpankin mukaan Lähi-idän yliopistoissa opiskelee enemmän naisia kuin miehiä. Elayat kertoo, että hän oli toinen kurssin kahdesta naisesta aloittaessaan it-insinöörin opinnot Yhdysvalloissa. Myöhemmin Kairon amerikkalaisessa yliopistossa sukupuolten edustus oli tasaväkinen.

Tytöt kunnianhimoisia

Yasmine el-Mehairy selittää hyvällä koulumenestyksellä sitä, että arabimaiden tyttöjä hakeutuu it-opintoihin enemmän kuin länsimaissa. Hän kuuluu vanhemmuuteen keskittyvän arabiankielisen Supermama-sivuston perustajiin.

"Monia poikia kiinnostivat jalkapallo ja tietokonepelit lukioaikana enemmän kuin läksyt, mutta tytöt keskittyivät opintoihin. Kunnianhimo jatkui yliopisto-opintoja valittaessa", el-Mehairy sanoo.

Hyvä koulutus taas avaa vaikkapa Saudi-Arabian kotiin suljetuille naisille mahdollisuuksia osallistua yritystoimintaan netin kautta.

Taistelu jatkuu

Alueen naisyrittäjien kokoontumisissa korostuu, että taistelu tasa-arvosta on pahasti kesken. Naiset törmäävät yhä syrjintään, väheksyntään ja vanhanaikaiseen rooliajatteluun. Myös kodin ja työn yhteensovittaminen on vaikeaa.

Kehittäviä tietokonepelejä tuottavan egyptiläisen EduKitten-yhtiön perustajiin kuuluva Sarah Abu Nar, 28, tarjoaa naisten ongelmiin hyväksi havaitsemaansa ratkaisua:

"Älä haaskaa aikaasi yrityksiin vakuuttaa ihmisiä erinomaisuudestasi puhumalla. Tee työsi, ja ne vakuuttavat paremmin kuin sanat."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia