Nälänhätä uhkaa Nigerian pohjoisosia
Viranomaisia on syytetty siitä, että ihmisten hätä on jätetty huomiotta.
Nigerian koillisosissa sijaitsevaa Bornon osavaltiota uhkaa nälänhätä, varoittavat YK ja avustusjärjestöt. Taustalla ovat ääriryhmä Boko Haramin hyökkäykset ja epäonnistuneet sateet mutta joidenkin mukaan myös viranomaisten välinpitämättömyys.
YK:n hätäavun toimiston OCHA:n mukaan etenkin pakolaisleireillä on ilmennyt vakavaa akuuttia aliravitsemusta sekä "nälänhädän kaltaisia olosuhteita". Monet leireistä ovat vaikeasti tavoitettavilla ja turvattomilla alueilla.
Yhteensä koko Tšad-järven alueella yli yhdeksän miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Nigeriassa, Nigerissa, Tšadissa ja Kamerunissa. Heistä 3,8 miljoonaa kärsii vakavasta ruokapulasta. Esimerkiksi Nigerian Bankin alueella armeija on vahvistanut, että 3–4 ihmistä kuolee päivittäin pääosin aliravitsemukseen, OCHA kertoo viime viikolla ilmestyneessä raportissaan (pdf).
Brittilehti The Guardianin mukaan kuitenkin sekä YK:ta että maan viranomaisia on syytetty siitä, etteivät ne toimineet riittävän nopeasti pelastaakseen ihmishenkiä. Lehden tietojen mukaan Pohjois-Nigeriassa kuolee jopa satoja ihmisiä päivässä, ja sen haastatteleman OCHA:n Sahelin koordinaattorin Toby Lanzerin mukaan jopa satoja tuhansia ihmisiä voi kuolla.
"On vain yksi askel pahempaan, enkä ole kohdannut sitä 20 vuoteen tässä työssä, ja se on nälänhätä", Lanzer sanoo.
Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi The Guardianille varoittaneensa tilanteesta jo parin vuoden ajan mutta YK ei sen mukaan ole tehnyt tarpeeksi. Heinäkuun alussa myös Unicef varoitti, että kymmeniä tuhansia lapsia voi kuolla nälkään, ellei apua saada.
Ruokaturvaa arvioiva yhdysvaltainen Fews-verkosto puolestaan sanoi muutama viikko sitten uutistoimisto Reutersin mukaan, että tilanne voi olla Koillis-Nigeriassa luultua pahempikin, sillä eristyneiden alueiden tilanteesta ei tiedetä.
Nigerian hallinto julisti Bornon osavaltion ravitsemushätätilaan kesäkuun lopussa. The Guardianin haastatteleman hallituksen entisen hätätilaviraston johtajan mukana kriisi on kuitenkin hallituksen piittaamattomuuden tulosta. Haastateltujen pakolaisten mukaan armeija on jopa vienyt pakolaisleireillä olevilta ihmisiltä puhelimia.
Bornon osavaltio tuotti ennen ruokaa koko Nigeriaan, mutta nyt alueella eletään jo kolmatta vuotta ilman satoa muun muassa Boko Haramin väkivallan vuoksi. Ryhmä menetti viime vuonna alueitaan armeijalle, mutta se tekee yhä iskuja ja on ajanut viime kuukausina kymmeniä tuhansia kodeistaan.
Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia