Nälkäkriisi syvenee Myanmarissa – Moni lainaa nyt rahaa pystyäkseen ostamaan ruokaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäkriisi syvenee Myanmarissa – Moni lainaa nyt rahaa pystyäkseen ostamaan ruokaa

Noin kolme miljoonaa myanmarilaista tarvitsee humanitaarista apua. Maailman ruokaohjelma on huolisaan avun jatkumisesta, sillä yli 70 prosenttia sen rahoitustarpeista on täyttämättä.

Mielenosoittaja kyltin kera.

Myanmarin sotilasvallankaappausta vastaan on protestoitu ympäri maailman. Kuva Haagista Alankomaista. Kuva: Roel Wijnants / CC BY-NC 2.0.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan humanitaariseen katastrofiin syöksyvästä Myanmarista. Yhä useampi kärsii nälästä, ja koronapandemian kolmas aalto vaikeuttaa tilannetta entisestään.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) kertoi viime viikolla, että sen avustusoperaatioiden kohtalo on epäselvä, sillä yli 70 prosenttia sen rahoitustarpeista seuraavan puolen vuoden ajalta ovat täyttämättä.

”Olemme nähneet nälän leviävän kauemmas ja syvemmälle Myanmarissa. Lähes 90 prosenttia kotitalouksista, jotka elävät slummityyppisissä olosuhteissa Yangonin ympärillä, sanovat, että heidän täytyy lainata rahaa ostaakseen ruokaa. Monien tulot ovat kärsineet pahasti”, sanoi WFP:n maajohtaja Stephen Anderson tiedotteessa perjantaina.

WFP arvioi aiemmin huhtikuussa, että nälkäisten määrä voi yli kaksinkertaistua helmikuun luvuista noin 6,2 miljoonaan. Nyt yhä useammat perheet ovat äärirajoilla.

YK:n arvion mukaan 54 miljoonan asukkaan väestöstä yhteensä noin kolme miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua ja suojelua.

Kriisin taustalla on helmikuun sotilasvallankaappaus, joka on lähes pysäyttänyt maan talouden. Monet ovat menettäneet työnsä ja esimerkiksi ruuan ja polttoaineen hinta on noussut.

”Myanmarilaisilla kohtaavat vaikeimmat hetkensä miesmuistiin. On kriittisen tärkeää, että tavoitamme kaikki apua tarvitsevat ja saamme rahoitusta jakaaksemme heille humanitaarista apua”, Anderson vetosi.

Poliisi ja turvallisuusjoukot ovat tappaneet yli 900 ihmistä, jotka ovat protestoineet vallankaappausta vastaan. Tuhansia on pidätetty. Etnisten vähemmistöjen alueilla käynnissä olevat konfliktit ovat kärjistyneet, ja yli 200 000 ihmistä on paennut maan sisällä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sotilasjuntta on syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Tilannetta pahentaa kolmas korona-aalto. Kuun vaihteessa arvioitiin, että jopa yli puolet maan väestöstä saattaa sairastua koronaan kahden viikon kuluessa. Positiivisten testitulosten osuus on eri arvioiden mukaan ollut jopa yli 35 prosenttia.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Myanmarin terveysjärjestelmä on käytännössä romahtanut helmikuun alun jälkeen. Kokonaisia perheitä sairastuu, ja samaan aikaan hoitojen, lääkkeiden ja hapen saanti on vaikeaa. Hinnat ovat pilvissä, järjestö kertoi heinäkuun lopussa.

Koronaeristystoimet ja erilaiset matkustusrajoitukset vaikeuttavat avun välittämistä. Lisäksi myös humanitaarisia työntekijöitä on sairastunut koronaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia