Nepalin maolaiskapinalliset siirtyvät demokratian puolelle
Sanomalehtimies Narayan Waglen tähänastisen uran tähtijuttu on ollut maolaiskapinallisten johtajan Prachandran haastattelu helmikuussa. Prachandra paljasti siinä luopuvansa kommunistisesta totalitarismista ja liittyvänsä monipuoluedemokratian kannattajiin.
Narayan Wagle, 38, on kotoisin tyypillisestä nepalilaisesta vuoristokylästä. Lapsena hän haaveili kirjan kirjoittamisesta. Sukunsa ensimmäisenä hän lähti yliopistoon Katmanduun opiskelemaan humanistisia tieteitä. Kun Nepalissa, demokratialiikkeen ansiosta, 1990-luvun alussa pidettiin monipuoluevaalit, Wagle innostui ryhtymään toimittajaksi. Nykyään hän on maan suurimman nepalinkielisen sanomalehden Kantipur Dailyn päätoimittaja. Hänen työnsä on osunut maan historian myrskyisiin vuosiin.
Nepalin 1990-luvun alun demokratiavaihe loppui lyhyeen. Siitä lähtien poliittinen tilanne on ollut epävakaa. Vuonna 1995 maolaiset kapinalliset ryhtyivät sotaan kuningasvaltaa vastaan. Vuonna 2001 kuningasvalta repesi pahasti sisältäpäin, kun yksitoista kuningasperheen jäsentä sai surmansa. Uudeksi kuninkaaksi nousi murhatun hallitsijan veli Gyanendra.
Vuonna 2002 parlamentti hajosi. 2005 kuningas Gyanendra julisti poikkeustilan ja otti yksinvallan.Mutta samaan aikaan kasvoi vastarintakin. Tämän vuoden huhtikuussa lähes miljoona ihmistä Katmandussa kokoontui osoittamaan mieltään kuningasta vastaan.
Kuningas luopui vallasta, parlamentti kutsuttiin koolle ja pääministeriksi valittiin jo pari kertaa aikaisemminkin virkaa hoitanut G. P. Koirala. Väliaikaishallituksen tärkeimpänä tehtävänä on nyt monipuoluevaalien järjestäminen ja perustuslakia laativan kansalliskokouksen nimittäminen.
Maolaisten vaikutusvalta tuntematon
Toimittajille tähän tilanteeseen johtanut aika on ollut rankkaa – pidätyksiä, uhkailuja, kylkeen osoittavia kiväärejä. “Media on koko ajan nauttinut kansan tukea, asianajajat auttaneet ilmaiseksi ja kansainväliset ihmisoikeusjärjetöt valvoneet. Meitä on kiitetty demokratiakehityksen nopeuttamisesta”, Wagle sanoo.
Wagle kertoo, että helmikuussa maolaisten ykkösjohtaja Prachandra (“Raivoisa”) otti häneen yhteyttä ja sanoi haluavansa antaa ensimmäisen haastattelunsa.
“Prachandra on tavallinen käytännön ihminen, organisaattori. Mitään karsimaa hänessä ei ole. Hän sanoi pitävänsä virheenä kommunististen puolueiden ja liikkeiden päätymistä totalitarismiin ja uskovansa nyt poliittisten puolueiden demokraattiseen kamppailuun vaaleissa. Hän aikoo lähivuosina luopua vallasta ja olla ottamatta vastaan mitään hallituksen virkaa.
“Nähtäväksi jää, miten hän pystyy suurissa vaalitilaisuuksissa vakuuttamaan ihmisiä. Maolaisethan ovat toimineet pienissä yksiköissä ja maan alla”, Wagle analysoi. Myös maolaisten kakkosjohtaja ja “aivot”, tohtori Baburam Bhattarai, on poliittisilta ja retorisilta kyvyiltään tuntematon.
Wagle kertoo, että kevään mittaan maolaiset ja seitsemän puolueen edustajat lähentyivät toisiaan ratkaisevasti ja yhdessä kehottivat kansaa mielenosoituksiin kuningasta vastaan. Myös tulevaisuudesta ja uudesta perustuslaista ollaan samoilla linjoilla.
Tulitauko maolaisten ja hallituksen välillä on pitänyt. Nyt käydään rauhanneuvotteluja. Olen optimistinen”, hän sanoo.
Wagle ei lähde arvailemaan maolaistan kannatusta, se nähdään vaaleissa. Hänen mukaansa maolaisten ansiosta kansa radikalisoitui ja feodalismi tuhottiin. Mutta hinta oli kova: kymmenessä vuodessa noin 13 000 kuollutta.
Vapaus on vaikeaa
Viime vuosina Nepaliin on syntynyt monia uusia lehtiä, radioasemia ja televisioonkin investoidaan. Sananvapauden puolustajia ei enää uhkailla.
“Aikaisemmin tilanne oli selkeä ja toimittajat, kansa ja puolueet hyvin yhtenäisiä epäsuosittua kuningasta vastaan. Nyt on vapaus ja vaikeampaa, tilanne on paljon monisyisempi. Meillä on paljon ennen käsittelemättömiä kysymyksiä ja yhteiskunnassa on syviä syrjiviä rakenteita. Ennen vaaleja puolueiden erot nousevat varmasti esiin”, Wagle sanoo. Nepalin kaikki nykyiset puolueet ovat vasemmistolaisia tai keskustavasemmistolaisia
Nepalin tulevaisuuteen liittyy paljon kysymyksiä. Armeija on perinteisesti tukenut kuningasta, mille kannalle se kallistuu? Pitääkö maolaisten tulitauko ja pystytäänkö sisällissodan molemminpuoliset julmuudet selvittämään ja antamaan anteeksi? Miten demokratia ymmärretään kylissä? Miten talous ja tavallisten ihmisten elämä kohentuu?
Ainakin EU on aloittanut uudelleen jäädytettyinä olleet kehitysohjelmansa. Kaiken tämän kuohunnan keskellä Narayan Wagle on toteuttanut lapsuuden unelmansa. Hän on kirjoittanut kirjan nimeltä Palpasa Café. Se käsittelee Nepalin ajankohtaista poliittista tilannetta ja on noussut vuoden myydyimmäksi romaaniksi “Mielestäni tulevaisuuden suurin uhka on hindunationalismi. Nepal on ollut maailman ainoa hindukuningaskunta, ja nyt se on lakkautettu. Toisaalta Nepalissa on pitkät suvaitsevaisuuden perinteet eri uskontojen kesken”, päätoimittaja Narayan Wagle sanoo.
Julkaisija: Kehitysuutiset
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia