Nigerian öljyalueella kytee edelleen
Nigerjoen suiston kapinaliikkeen johtaja Alhaji Mujahid Dokubu-Asari on luvannut riisua joukkonsa aseista, mutta tilanne alueella on edelleen tulenarka. Arvostelijoiden mielestä Dokubu-Asari on pelkkä hallituksen kätyri. Kapinalliset vaativat suiston köyhille asukkaille suurempaa osaa öljytuloista. Vaatimukselle on viime kuukausina annettu pontta iskuilla öljyn tuotantolaitoksia ja putkia vastaan.
"Nigerian hallitus ei kykene suojelemaan kaikkia öljyputkia Nigerjoen suistossa", vakuuttaa Dokubu-Asari, joka johtaa Nigerin suiston kansan vapaaehtoisjoukkoa.
Jos tilanne kärjistyy uudelleen, seudun lukemattomat mangroverämeet ja lahdelmat palvelevat kapinallisten etua paremmin kuin hallituksen, hän selittää.
"Kun he etsivät meitä yhdestä paikasta, me räjäytämme putken toisessa."
Kapinalliset vaativat suiston köyhille asukkaille nykyistä suurempaa osaa öljytuloista. Vaatimukselle on viime kuukausina annettu pontta iskuilla öljyn tuotantolaitoksia ja putkia vastaan.
Nigerian kapina on osaltaan vaikuttanut siihen, että raakaöljyn tynnyrihinta ylitti maailmanmarkkinoilla 50 dollarin kipurajan. Nigeria on maailman 6. suurin öljynviejä.
Takavuosina Nigerian hallitus ei kaihtanut kovia otteita suiston kapinallisia vastaan, mutta nyt se kutsui Dokubu-Asarin pääkaupunkiin Abujaan neuvottelemaan presidentti Olusegun Obasanjon kanssa.
Vastineeksi kapinallisten aseiden riisumiselle hallitus lupasi kiinnittää enemmän huomiota suiston asukkaiden ahdinkoon. Asukkaat syyttävät ylikansallisia öljy-yhtiöitä elinympäristönsä saastuttamisesta ja öljytulot itselleen kahmineiden korruptoitujen poliitikkojen tukemisesta.
Ympäristön saastuminen ja ihmisten räikeä eriarvoisuus ovat nostattaneet nuorten taistelutahtoa. Jotkut ovat valmiita uhraamaan henkensä vääryyksien korjaamiseksi, Isaac Asume kertoo. Hän toimii Chikoko-liikkeessä, joka ajaa rauhanomaista ratkaisua suistoalueen ongelmiin.
"Köyhyys pitää meidät jatkuvasti vihaisina. Elämä on ollut pelkkää kurjuutta varhaislapsuudesta tähän asti. Elämässämme ei tapahdu mitään hyvää", tilittää Raymond Princewill, kapina-armeijaan liittynyt työtön nuorukainen.
Nigerian hallitus ja öljy-yhtiöt sanovat, että huomattava osa tuloista käytetään alueen hyväksi, mutta asukkaat eivät vakuutu.
Moni ylistää sen sijaan Dokubu-Asaria ja tämän "vapaustaistelijoita", joita on johtajan mukaan yli 200 000.
Asume kuuluu niihin, joiden mielestä Dokubu-Asari on pelkkä hallituksen luomus.
Arvostelijoiden mukaan viranomaiset aseistivat kapinajohtajan alkujaan pelottelemaan kansaa, jotta se äänesti Kansan demokraattien puolueen valtaan viime vuoden vaaleissa.
"Poliitikot tukivat Riversin osavaltiossa toimineita aseellisia ryhmiä. Valtaapitävät loivat nämä ryhmät, aseistivat ne ja sallivat niiden liikkua vapaasti ympäriinsä", Asume sanoo.
Riversin osavaltion hallitus kiistää syytökset. "Kantamme on, että ei saa uhata turvallisuutta, julkista rauhaa ja varsinkaan Nigerian yhtenäisyyttä", tiedottaja Emmah Okah sanoo.
Viranomaiset syyttivät aiemmin Dokubu-Asaria öljyn varastamisesta asehankintojen rahoittamiseksi, mutta syytteistä luovuttiin Abujan rauhanneuvottelujen jälkeen.
Viranomaiset vakuuttavat toimineensa vilpittömästi neuvotteluissa kapinallisten kanssa, mutta Asume epäilee, että terve järki unohtuu, kun pelissä on miljardien öljytulot.
"Tämä niin sanottu Abujan sopimus ei muuta mitään. Taistelu Nigerin suistossa käy entistä väkivaltaisemmaksi, ja lisää ryhmiä tarttuu aseisiin", Asume miettii.
Hänen mielestään maan hallitus on toiminnallaan osoittanut, että väkivalta on ainoa kieli, jota se ymmärtää.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia