Nigerian öljyvuotoja kartoitetaan uuden joukkoistamisalustan avulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigerian öljyvuotoja kartoitetaan uuden joukkoistamisalustan avulla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kutsuu vapaaehtoisia ”koodinpurkajia” analysoimaan dataa öljyvuodoista, jotta uhrit saisivat oikeutta.

Mies ja kännykkä joen rannalla

Nigerin suistolla tapahtuu tämän tästä öljyvuotoja. Kuva vuodelta 2010. Kuva: Friends of the Earth Netherlands / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International aikoo hyödyntää joukkoistamista paljastaakseen öljy-yhtiöiden aiheuttamat ympäristötuhot Niger-joen suistolla Nigeriassa.

Se on lanseerannut Decode Oil Spills -nimisen alustan, jonka avulla kuka tahansa älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen omistaja voi auttaa sitä analysoimaan öljyvuotoihin liittyvää dataa. Analyysien avulla voidaan tunnistaa vuotojen syy ja paikka ja saattaa näin syylliset vastuuseen, järjestö kertoo.

Muun muassa öljy-yhtiö Shell on porannut Nigerin suistolla öljyä vuosikymmenien ajan. Vuodesta 2007 sen operaatioista on seurannut yli 1 700 öljyvuotoa; italialaisyhtiö ENI puolestaan on raportoinut jopa 3 000 vuotoa. Öljyvuodot ovat vahingoittaneet alueen ympäristöä, ihmisten elinkeinoja ja terveyttä.

Amnestyn mukaan Shell valehtelee usein vuotojen syyttäen varkaita ja sabotöörejä, vaikka syynä olisikin esimerkiksi putkien huono kunto. Näin se välttää puhdistustyöt ja korvausten maksamisen uhreille.

Vuodoista on saatavilla julkista dataa, mutta se on usein skannatussa ja käsinkirjoitetussa muodossa, mikä tarkoittaa, että analysointiin menisi liikaa aikaa. Nyt Amnesty pyytääkin vapaaehtoisia ”koodinpurkajia” tulemaan mukaan aineiston analyysiin. Käytännössä yhtä tehtävää kohti pitää käyttää aikaa alle minuutti, se kertoo.

Analyysien paikkansapitävyys varmistetaan näyttämällä sama aineisto useammalle vapaaehtoiselle ja tekemällä lisäksi satunnaisia tarkastuksia.

Alusta lanseerattiin kesällä 2016, ja sen avulla on käytetty samaa metodia jo kolmessa muussakin hankkeessa. Esimerkiksi Decode Darfur -projektissa 28 600 vapaaehtoista kartoitti Sudanin Darfurin syrjäisiä ja haavoittuvassa asemassa olevia kyliä. Toisessa projektissa kylien kuvia verrattiin toisiinsa, jotta saataisiin selville, mihin niistä hallituksen joukot sekä sitä tukevat sissit ovat hyökkäilleet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia