Norsunluurannikko häätää maanvaltaajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluurannikko häätää maanvaltaajia

Iso osa Mount Pekón vuorijonon metsistä on hävitetty kaakaoviljelmien tieltä.

(IPS) -- Vain muutama vuosikymmen sitten Mount Pékon vuorijonoa peittivät vihreät metsät. Viimeisen 20 vuoden aikana maanvaltaajat ovat hakanneet metsät kaakaoviljelmien tieltä. Yli 70 prosenttia 34 000 suojellusta metsähehtaarista on tuhottu.

Pari sataa kilometriä pohjoisemmasta Niegren metsästä karkotettiin kesäkuussa noin 25 000 maanvaltaajaa. Heidän kotinsa tuhottiin puskutraktoreilla. Mount Pékon laittomien viljelijöiden onneksi kansallispuiston alue on eristyksissä, eivätkä häätäjät pääse sinne raskailla työkoneilla ja traktoreilla.

Pakkosiirrot ovat silti säikyttäneet Mount Pékon asukkaita. Maanvaltaajista vain harva on kotoisin Norsunluurannikolta. Burkinafasolainen Emmanuel Ouédraogo pakeni heti, kun hän näki hallituksen joukkojen saapuvan.

"Menetän kaiken, enkä tiedä, minne suunnata seuraavaksi", Ouédraogo valittaa.

Mount Pékolla vuodesta 2006 asunut Ouédraogo Boureila muutti suosiolla tilaltaan läheiseen kylään.

"Operaatio ei ollut väkivaltainen, jätin Mount Pékon vapaaehtoisesti", hän kertoo ja lisää, ettei aio palata takaisin, toistaiseksi.

Hakkuut uhkaavat kaakaontuotantoa

EU:n mukaan yli 75 prosenttia Norsunluurannikon metsistä on tuhottu. Maan vesi- ja metsäministeri Mathieu Babaud Darret vakuuttaa, että valtaajat häädetään suojelluista metsistä.

"Metsätuhot vaikuttavat kaikkeen. Metsät luovat mikroilmaston, joka tekee kaakaon kasvatuksen mahdolliseksi. Jos hakkaamme ne, kaakaontuotanto romahtaa. Ja se vaikuttaa kaikkeen muuhunkin, eläimiin, kasveihin ja ilmastonmuutokseen."

Kaakao muodostaa Norsunluurannikon bruttokansantuotteesta kymmenen ja ulkomaanviennistä 40 prosenttia.

Tilanne Mount Pékon kansallispuistossa on mutkikas. Turvallisuusjoukot jahtasivat alueella sotilasjohtaja Amadé Oueremia, jota syytettiin 2010–2011 vaalien jälkeisestä väkivaltaisuuksista.

Toukokuussa kiinnijääneen Oueremin sanotaan käyttäneen aluetta tukikohtanaan yli 20 vuoden ajan ja hänen raskaasti aseistettuja joukkojaan on edelleen metsässä. Heidän karkotusyritystensä pelätään johtavan väkivaltaisuuksien lisääntymiseen.

Aseiden ja asukkaiden määrä tuntematon

Norsunluurannikon aseistariisunnasta ja jälleenyhdistymisestä vastaava viranomainen ADDR aikoo rekisteröidä Mount Pékon asukkaat ja riisua sotilaat aseista. Laittomille valtaajille on ilmoitettu, että he voivat viipyä alueella kolme kuukautta kestävän rekisteröinnin ajan, mutta sen jälkeen vuorossa on pakkomuutto.

Paikallisviranomaiset arvioivat, että kansallispuistossa asuu noin 20 000 ihmistä, tarkkaa lukua ei tiedä kukaan.

"Tilanne on hallinnassa. Enemmistö asukkaista palasi Mount Pékolle", toteaa Gbane Mahama, Bangolon korkein aluehallintoviranomainen. "Meidän on tehtävä yhteistyötä kansalaisten kanssa, jotta löydämme tyydyttävän ratkaisun."

Merkkejä tilanteen kiristymisestä on kuitenkin jo ilmassa. Rikollisuuden viimeaikainen lisääntyminen on saanut jotkut kyläläiset syyttämään niistä Mount Pékon valtaajia. Todisteita ei ole ja syyttely jatkuu puolin ja toisin.

"Meidän täytyy olla varovaisia, ei syytellä sokeasti. Meillä ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka moni mies on aseistettu. Mutta emme voi jatkaa elämää valtiona toisen sisällä. On aika toimia järkevästi nyt. Tulevaisuutemme vuoksi", toteaa kyläpäällikkö Robert Kouhi Dje.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia