Nuorille ilmastoaktivisteille voitto Yhdysvalloissa: Tuomioistuimen mukaan osavaltion rikkoo oikeutta puhtaaseen ympäristöön
Montanan osavaltiossa ei ole sallittua huomioida ilmastokriisiä, kun tehdään päätöksiä fossiilisten polttoaineiden tuotantoluvista. Ryhmä nuoria vei osavaltion oikeuteen ja voitti.
Maisemistaan kuulu Montanan osavaltio on myös merkittävä hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Kuva: Tim Lumley / CC BY-NC-ND 2.0.
Nuoret ympäristöaktivistit ovat voittaneet Montanan osavaltiossa Yhdysvalloissa oikeudenkäynnin, jossa käsiteltiin lasten ja nuorten oikeutta puhtaaseen ja terveelliseen ympäristöön.
Puhdas ja terve ympäristö on Montanassa perustuslaillinen oikeus. Nuoret haastoivat osavaltion politiikan, joka muun muassa kieltää ilmastokysymysten huomioon ottamisen, kun osavaltiossa päätetään fossiilisten polttoaineiden tuotantoon liittyvistä hankkeista.
Montana on merkittävän hiilentuottaja, ja sillä on myös laajat öljy- ja kaasuvarannot.
Kanteessa oli mukana 16 nuorta, jotka olivat 5–22-vuotiaita. Nuoret vetosivat kanteessaan siihen, että ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten lämpötilojen nousu, kuivuus, lumen väheneminen ja metsäpalot heikentävät sekä heidän fyysistä että henkistä terveyttään.
Osavaltio taas puolustautui sanomalla, etteivät Montanan päästöt ole merkittävät ja ettei sen hiilidioksidipäästöjen lopettamisella olisi vaikutusta globaalissa mittakaavassa, kertoo Euronews Green- uutissivusto.
Tuomarin mukaan osavaltio kuitenkin rikkoo nuorten oikeutta puhtaaseen ja terveeseen ympäristöön ja Montana osallistuu ilmastokriisin aiheuttamiseen.
Kyseessä oli ensimmäinen vastaava, perustuslaillisiin oikeuksiin pohjautuva ilmasto-oikeudenkäynti Yhdysvalloissa. Monet asiantuntijat pitävät linjausta merkittävänä. Käynnissä on muitakin vastaavanlaisia oikeusjuttuja, ja se voi toimia ennakkotapauksena.
”Tämä on historiallinen linjaus. Se osoittaa nuorisoaktivismin elintärkeyden siinä, että se ajaa muutosta, joka tarvitaan ilmastokatastrofin torjumiseksi ja auttaa viemään eteenpäin ilmasto-oikeudenmukaisuutta”, sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ilmastojohtaja Marta Schaaf tiedotteessa.
On kuitenkin epäselvää, mihin käytännön toimiin tuomio johtaa, varsinkin, kun kyseessä on vain osavaltion tasoinen päätös. Euronewsin haastatteleman emeritusdekaanin James Huffmanin mukaan oikeusjuttu tarjoaakin lähinnä ”emotionaalista” tukea vastaaville tapauksille.
Osavaltio on ilmoittanut valittavansa päätöksestä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia